У тунелу испод Рафе нађена тела шесторо талаца: Међусобне оптужбе Хамаса и Израела

Иако је председник Израела истакао да је "свети циљ" те земље да врати таоце кући, породице несталих и отетих тврде да их је држава напустила, па позивају на генерални штрајк

Тела шесторо талаца које је отео Хамас 7. октобра прошле године пронађена су у тунелу у подручју Рафе у Појасу Газе, саопштила је израелска војска.

Међу пронађеним телима идентификован је и руско-израелски држављанин Александар Лобанов, наводи се у саопштењу.

Овај 32-годишњи отац двоје деце живео је у Ашкелону и киднапован је седмог октобра 2023. са музичког фестивала Нова, где је радио као менаџер бара, наводи "Форум породица талаца", организација која представља рођаке заробљених. Према сведочењима која је цитирала организација, Александар је помогао да се људи евакуишу и запутио се са још петоро у шуму Беери, али је ухваћен док су остали побегли.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху разговарао је са Лобановљевим родитељима, када је изразио саучешће и извинио се што Израел није успео да га врати живог.

У Израел су враћена тела Кармел Гат, Еден Јерушалми, Херша Голдберг-Полина (који има и америчко држављанство), Александра Лобанова, Алмог Саруси и Ори Данина, наводи се у саопштењу војске, пренео је Ројтерс.

Коментаришући смрт америчког држављанина, председник САД Џозеф Бајден је рекао да је "сломљен и огорчен", те да ће "лидери Хамаса платити за ове злочине".

"Ми ћемо наставити да непрекидно радимо на споразуму да обезбедимо ослобађање преосталих талаца", додао је Бајден а пренео "Тајмс оф Израел".    

Портпарол израелских оружаних снага ИДФ Данијел Хагари рекао је да су тела талаца пронађена током борби у Рафи, у тунелу око километар од тунела где је пре неколико дана спасен Фархан ел Кади.

"Према првим проценама, терористи Хамаса су их брутално убили недуго пре него што смо ми стигли до њих", рекао је Хагари на прес-конференцији и додао да се, откако је нађен Фархан, припадници израелске војске труде да дејствују пажљивије него иначе пошто постоје сазнања да у том подручју можда има још талаца.

Херцог: Хамас чини злочине против човечности

Коментаришући вест о мртвим таоцима, израелски председник Исак Херцог саопштио је да је срце читаве нације сломљено.

"У име читаве државе Израел, носим њихове породице у срцу и молим за опроштај због тога што нисмо били у стању да безбедно кућама вратимо ваше најмилије", навео је Херцог у саопштењу.

Истакао је да убиство талаца доказује спремност Хамаса да изврши злочине против човечности, истичући да је "свети циљ" Израела да врати таоце кући.

Нетанјаху: Ко убија таоце не жели споразум

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је да се Израел неће смирити док не ухвати одговорне за убиство шесторо талаца Хамаса чија тела су нађена у Појасу Газе додајући да "ко убије таоце, не жели споразум".

У видео-поруци рекао је да је Израел посвећен постизању договора о ослобађању преосталих талаца и очувању безбедности Израела, али је за непостизање споразума окривио Хамас, пренео је Ројтерс.

"Заједно са читавом нацијом, ја и моја супруга делимо дубоки бол породица: сви ми жалимо заједно с њима”, поручио је он.

Нетанјаху је такође казао да дубоко цени припаднике ИДФ и безбедносне агенције Шин Бет који ризикују животе за повратак талаца.

"Кажем терористима Хамаса који су убили наше таоце да се ми нећемо смирити, гонићемо вас, ухватићемо вас и изравнаћемо рачуне", обећао је он.

Међутим, званичник Хамаса Изат ел Риск окривио је Израел за смрт израелских талаца наводећи да израелско државно руководство није било спремно да постигне споразум.

Породице отетих и несталих: Држава је напустила наше ближње, позивамо на штрајк

Након што је израелска војска потврдила да су у тунелу у Појасу Газе пронађена тела шест Израелаца, групе породица отетих и несталих апеловале су на економску елиту, синдикате и локалне власти да обуставе привреду, преноси "Тајмс оф Израел".

"Државно руководство је напустило отете и сада је време да друштвени, економски и локални лидери стану у заштиту породица отетих, заштиту јавности, солидарности и узајамне одговорности", наводи се у саопштењу уз позив да се од сутра "блокира привреда".

Највеће компаније у Израелу подржавају позив породица отетих о ступању у генерални штрајк, а израелски пословни форум, који представља већину радника из 200 највећих компанија у земљи, саопштио је да ће се придружити породицама отетих Израелаца и позивају јавност на мобилизацију.