Свет

Побуна на броду Баунти: Фанцуски левичари захтевају Макронов опозив због кршења Устава

Посланици тврде да није на председнику да политички тргује, мислећи на Макронове покушаје да пронађе новог премијера од када је прошлог месеца прихватио оставку Габријела Атала
Побуна на броду Баунти: Фанцуски левичари захтевају Макронов опозив због кршења УставаGetty © David Ramos

Странка Непокорена Француска (ЛФИ), део широке левичарске коалиције која је обезбедила највећи део посланичких места на јулским парламентарним изборима, прикупља потписе за смену председника Емануела Макрона са функције.

Тај потез повукли су након што је Макрон одбио да именује кандидата коалиције Нови народни фронт – Луси Кастес – за премијера.

"Нацрт резолуције за покретање поступка опозива председника Републике, у складу са чланом 68. Устава, упућен је данас парламентарцима на потпис", написала је челница ЛФИ Матилде Пано Иксу.

Да би покренуо процес опозива, ЛФИ, који има 72 места у Народној скупштини од 577 места, мора да прикупи потписе од најмање 10 одсто посланика на свој предлог. Члан 68. француског Устава предвиђа да се ово може спровести "у случају повреде дужности која је очигледно неспојива са вршењем његовог мандата".

"Макрон одбија да се повинује народној вољи, тако да га морамо разрешити", објаснила је Пано, поделивши нацрт резолуције у којој се наводи да "Народна скупштина (доњи дом) и Сенат могу и морају да бране демократију од ауторитарних наклоности председника".

Посланици тврде да није на председнику да политички тргује, мислећи на Макронове покушаје да пронађе новог премијера од када је прошлог месеца прихватио оставку Габријела Атала.

ЛФИ је део алијансе Новог народног фронта (НФП) – заједно са социјалистима, комунистима и Зеленима – који је изашао као победник ванредних парламентарних избора које је Макрон расписао раније ове године.

Коалиција није добила потпуну већину, што је приморало Макрона да уђе у преговоре о именовању новог премијера и формирању владе.

Француски лидер је у понедељак одбацио кандидаткињу НФП-а Луси Кастес – државну службеницу која није члан ниједне политичке партије – тврдећи да би таква влада угрозила "институционалну стабилност".

У међувремену, француски медији су приметили да би било тешко пронаћи новог премијера "који не би био одмах свргнут у гласању о поверењу".

Макрон је расписао ванредно гласање у јуну након што је његов центристички блок постигао лоше резултате на изборима за Европски парламент. Након што је у првом кругу водила десничарска партија Национално окупљање (РН) Марин ле Пен, Макрон је у последњем тренутку постигао договор о "стратешком гласању" са НФП-ом како би спречио РН да обезбеди већину у Народној скупштини.

Упркос томе што је Макронов блок други на изборима, председник има дискреционо право да именује премијера, од кога се формално не захтева да буде кандидат победничке странке.

РН, која је заузела треће место на гласању у Народној скупштини, саопштила је да ће блокирати сваког кандидата из левичарског савеза, уз образложење да НФП представља "опасност за јавни ред, грађански мир и очигледно за економски живот земља".

image