Свет

Државни врх Словачке потписао документ о спољној политици: Чврсто усидрење у ЕУ и НАТО, али...

Председник Петр Пелегрини, премијер Роберт Фицо и заменик председника Националног савета Петер Жига истакли су у новом документу да ће снажно промовисати мирна решења сукоба и међународна решења и мере које неће штетити интересима Словачке
Државни врх Словачке потписао документ о спољној политици: Чврсто усидрење у ЕУ и НАТО, али...Getty © peng song

Председник Словачке Петер Пелегрини, заменик председника Националног савета Петер Жига и премијер Роберт Фицо потписали су данас меморандум о правцима у области спољне политике.

У меморандуму се истиче "чврсто усидрење Словачке у Европску унију (ЕУ) и Северноатлантску алијансу (НАТО)" и отварање тема које могу побољшати односе унутар ЕУ и НАТО-а, преноси портал "Актуалити".

"Словачка жели да и даље буде пуноважна чланица ЕУ и НАТО-а, потпуно свесна својих права... Никада се не плашимо да говоримо у иностранству сувереним гласом, јер чак и мала држава попут Словачке има право да промовише интересе својих грађана у иностранству", нагласио је Пелегрини.

Словачки премијер Роберт Фицо је објаснио да садржај документа јасно говори о томе у којим међународним структурама земља жели да делује.

"Зато одбијам свако застрашивање изласком из ЕУ и НАТО", поручио је Фицо.

Он је додао да ће Словачка наставити да даје предност слању хуманитарне помоћи жртвама војних сукоба.

"Врло је исправно да дајемо приоритет хуманитарној помоћи у сваком војном сукобу. И то би требало да се одрази и на спољнополитичке активности ове државе", рекао је премијер.

Вршилац дужности председника Скупштине придружио се апелима за суверену позицију Словачке у питањима спољне политике, а позвао је и опозицију да се придружи меморандуму и његовом садржају.

Тројица највиших званичника Словачке су се сложила да ће промовисати спољну политику "на сва четири краја света".

Према документу, Словачка ће снажно промовисати мирна решења сукоба и међународна решења и мере које неће штетити интересима Словачке.

image