Свет

Зашто Хезболах представља већу претњу Израелу од Хамаса

И Израел и Хезболах имају разлога да избегну општи рат
Зашто Хезболах представља већу претњу Израелу од ХамасаGetty © sameer chogale

Откако је 7. октобра избио нови рат између Израела и палестинске групе Хамас, либанска милиција Хезболах је војним акцијама стала на страну Хамаса. То је подстакло Израел да одговори.

Крајем августа, ситуација је ескалирала и прети да прерасте у свеопшти рат. Ипак, пише "Блумберг", и Израел и Хезболах имају разлога да избегну сукоб у пуној мери.

1. Шта је Хезболах?

Шиитски муслимани у Либану су 1982. године формирали оно што ће постати Хезболах - "Божју странку", као реакцију на израелску окупацију југа земље. Покрет је инспирисан Исламском револуцијом из 1979. у Ирану, а Хезболах је под великим утицајем иранске елитне Исламске револуционарне гарде.

Пошто није део либанске војске, Хезболах може да нападне мете без изазивања реакције коју би такав потез неке државе изазвао. Израел и Хезболах су се више пута сукобљавали, а као и Хамас, и ова група је на америчкој листи терористичких организација.

2. Како Иран подржава Хезболах?

Иран пружа Хезболаху "већину финансирања, обуке, оружја и експлозива, као и политичку, дипломатску, монетарну и организациону помоћ", наводи амерички Стејт департмент.

Американци тврде да група такође добија средства из легалних и илегалних извора, укључујући "шверц кријумчарене робе, фалсификовање пасоша, трговину наркотицима, прање новца, миграцију и банкарске преваре". Хезболах је у прошлости навео да сви његови ресурси потичу из Ирана, и више пута је негирао умешаност у трговину дрогом.

3. По чему се Хезболах разликује од Хамаса?

Хезболах је постао најмоћнија милиција Блиског истока и најважнији савезник Ирана. Лидери групе помажу у одржавању иранске мреже усклађених милитантних група, која укључује јеменске Хуте.

Хезболахове борбене снаге су веће, боље наоружане и тестираније у борби од Хамаса, који такође подржава Иран. Хезболах каже да има 100.000 бораца. Израелска војска процењује да има 20.000 до 25.000 сталних војника плус десетине хиљада резерви.

Сматра се да је Хамас имао око 30.000 бораца у Појасу Газе пре рата. Израел каже да је убио око 15.000 милитаната у тренутним борбама.

Хезболахов арсенал садржи више од 70.000 ракета и пројектила, укључујући ракете дугог домета и прецизно навођене, подаци су израелских обавештајних служби. Израелци су пре садашњег рата проценили да Хамас и друге милитантне групе у Појасу Газе имају око 10.000 ракета кратког и средњег домета.

Хезболахови борци стекли су значајно борбено искуство током грађанског рата у Сирији, када су се борили заједно са иранским и руским снагама како би помогли сиријском председнику Башару ел Асаду да победи побуњенике. То је било важно за Хезболах јер је Сирија, под Асадом, служила као рута за милицију да прима војни материјал из Ирана, који нема границу са Либаном.

4. Која је улога Хезболаха у Либану?

Хезболах је моћна сила у Либану. Она управља великом мрежом социјалних услуга која је ојачала њихову базу подршке док земља трпи најгору економску кризу у последњих неколико деценија. Такође је политички активна, држећи, заједно са савезницима, већину у либанонском парламенту од 2018. до 2022.

Савез Хезболаха са шиитским покретом Амал, на челу са председником парламента Набихом Беријем, осигурава да заједно представљају већину шиитске заједнице у земљи. Хезболах такође има блиске везе са хришћанском странком коју је основао бивши председник Мишел Аун.

Пре него што је почео грађански рат у Сирији 2011, Хезболах се промовисао као снага посвећена борби против Израела и одбрани потлачених, без обзира на њихово порекло.

5. Шта је изазвало последњу ескалацију?

Израелски ратни авиони покренули су велики напад на јужни Либан 25. августа. Израелски званичници су операцију назвали превентивном и рекли да је заснована на обавештајним подацима да се Хезболах спрема да покрене значајан напад да узврати што је Израел убио њиховог команданта Фуада Шукра у ваздушном нападу на Бејрут у јулу.

Након тога, Хезболах је испалио 320 ракета и дронова што је било, како су навели, почетни одговор на убиство. Група је поручила да су њихове залихе балистичких пројектила остале безбедне упркос израелском ваздушном нападу. Напади 25. августа изазвали су забринутост од избијања свеопштег рата између Израела и Хезболаха.

6. Хоће ли Хезболах и Израел кренути у рат пуног обима?

Хезболах и Израел, као и Иран, имају разлога да избегну такав сценарио. САД и Француска раде на дипломатском решењу за окончање борби које подразумева да Хезболах склони снаге са границе, а Израел да прекине са летовима изнад Либана. Хезболах је саопштио да неће преговарати ни о каквим условима без прекида ватре у Гази.

За Израел би нови сукоб са Хезболахом значио рат на два фронта. Кампања против Хамаса у Гази већ оптерећује земљу - финансијски и са људским жртвама.

Сукоби дуж границе између Израела и Либана изазвали су вишемесечно расељавање десетина хиљада људи са обе стране; интензивнија борба би погоршала ситуацију за цивиле.

За Хезболах постоје политички ризици, посебно у време када је либанска економија у тешком стању од финансијског слома 2019. године и скоро три четвртине становништва сада живи у сиромаштву. Хезболах има чврсту подршку у земљи, али је његова интервенција у Сирији такође створила многе непријатеље – и могao би да отуђи још више људи ако буде перципиран као неко ко увлачи земљу у туђи рат.

За Иран, Хезболах се сматра најдрагоценијим средством које има за пројектовање утицаја и фрустрирање САД на Блиском истоку. Општи рат би ту "имовину" могао озбиљно да исрцпи.

image