Свет

Немачка, дан после: Како су гласали Саксонија и Тирингија

Свако ко жели стабилност Тирингије морао би да укључи АфД у власт, поручио је лидер локалног огранка Алтернативе за Немачку Бјорн Хеке након историјског резултата његове партије на регионалним изборима
Немачка, дан после: Како су гласали Саксонија и Тирингија© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Алтернатива за Немачку (АфД), Савез Саре Вагенкнехт (БСВ) и демохришћани су остварили добре резултате, док су партије владајуће "семафор" коалиције доживеле прави потоп, показују резултати јучерашњих избора у покрајинама на истоку Немачке.

АфД је први пут од свог оснивања 2013. године постала највећа партија у некој од 16 немачких покрајина, након што је на изборима у Тирингији освојила чак 33 одсто гласова. Њихов резултат у оближњој Саксонији једнако је импресиван - око 30 одсто гласова и тесно друго место иза владајућих демохришћана.

И демохришћани остварили добре резултате са 32 одсто гласова у Саксонији и 23,6 одсто у Тирингији. БСВ, левичарска партија основана почетком године која се противи испоруци оружја Украјини и залаже се за мировне преговоре, такође је забележила одличне резултате - 15,8 у Тирингији и 11,8 одсто у Саксонији.

Партије владајуће "семафор" коалиције - социјалдемократе, Зелени и либерали - доживеле су прави дебакл: три партије су у збиру освојиле тек 10 одсто гласова у Тирингији и око 13 одсто у Саксонији. Либерали су остали без представника у обе покрајине, док су Зелени завршили испод цензуса у Тирингији.

Након што су објављени резултати избора, новинар "Билда" Јулијан Репке је написао да су "партије које подржавају Кремљ" освојиле чак 59 одсто гласова у Тирингији - рачунајући међу њима и партију Левице - док у Саксонији тај проценат износи 46 одсто.

"Исток је изгубљен", додао је он.

Званичници АфД-а били су и више него задовољни оствареним резултатима. "Једна ствар је врло јасна: бирачи сматрају да би требало да дође до промене политике. Имамо јасан мандат да владамо у Тирингији", рекао је копредседник те партије Тино Крупала.

Лидер АфД-а у Тирингији и заштитно лице десног крила те партије Бјорн Хеке истакао је да је његова партија "број један" у тој покрајини, као и да ће анализирати резултате и размотрити даљи приступ при формирању коалиција.

Он је упозорио да "не би било добро за покрајину" ако би остале партије игнорисале резултат његове партије, додајући да "свако ко жели стабилност Тирингије мора да интегрише АфД".

С обзиром на то да АфД располаже са 32 од 88 посланика у парламенту Тирингије, за већину је потребна подршка још 13 посланика. Међутим, будући да остале немачке партије одбијају да сарађују са том партијом због оптужби за "екстремизам", мало је вероватно да ће се АфД наћи у позицији да формира власт.

Лидер демохришћана у Тирингији Марио Војт већ је преузео иницијативу за формирање нове владе у тој покрајини, истичући да су грађани показали да желе промене. "Видимо ово као прилику за политичке промене под вођством ЦДУ", рекао је он.

Сара Вагенкнехт је саопштила да је њена партија заинтересована за сарадњу са демохришћанима и социјалдемократама у Тирингији, одбацујући могућност сарадње са АфД-ом.

Међутим, она је поновила да БСВ жели да види "промене у немачкој спољној политици" пре него што постане део владе, што је у складу са њеним ранијим изјавама о преговорима о сукобу у Украјини, када је истакла да је потребно више "мира и дипломатије".

"То ће бити наши услови за владу", рекла је Вагенкнехтова.

Лидер демохришћана у Саксонији и председник-министар те покрајине Михаил Кречмер рекао је да ће његова партија остати на власти, али да ће коалициони преговори бити тешки. 

Он је такође одбацио могућност сарадње са АфД-ом, додајући да ће ЦДУ преговарати са осталим парламентарним партијама, укључујући БСВ, социјалдемократе и Зелене.

image