САД раде на коначној "узми или остави" верзији мировног договора Израела и Хамаса

Не можете заувек да преговарате. Овај процес мора да буде окончан у неком тренутку, поручују из америчке администрације

САД, заједно са Египтом и Катаром, посредују у постизању коначног "узми или остави" договора између Израела и Хамаса који ће бити представљен сукобљеним странама у наредним недељама, пренели су данас амерички медији.

"Вашингтон Пост" је пренео оцену једног неименованог високог званичника америчке администрације да би, уколико обе стране не прихвате овај покушај да се постигне договор, то могло да означи крај преговарачког процеса који предводе САД.

Званичници администрације америчког председника Џозефа Бајдена рекли су да тренутно није јасно да ли ће најновије откриће беживотних тела шест талаца учинити вероватнијим или мање вероватним да Израел и Хамас постигну договор у наредним недељама.

"Не можете заувек да преговарате. Овај процес мора да буде окончан у неком тренутку", рекао је неименовани високи амерички званичник, додајући да су САД, Египат и Катар радили на коначном предлогу пре него што су пронађена тела шест убијених талаца у тунелу испод града Рафе на југу Појаса Газе.

Бајден и његови највиши сарадници провели су неколико месеци у покушајима да доведу Израел и Хамас до договора који би омогућио ослобађање преосталих живих талаца у замену за палестинске затворенике и привремени прекид ватре у Гази, за који су се надали да ће поставити темеље за трајни крај рата.

Директор ЦИА Вилијам Бернс, амерички државни секретар Ентони Блинкен и координатор за Блиски исток у Белој кући Брет Макгарк су више пута отпутовали у регион и сарађивали са катарским и египатским преговарачима како би покушали да пронађу договор.

У Израелу, премијер Бенјамин Нетанјаху се суочава са све већим незадовољством и повећаним притиском породица талаца које захтевају да се обрати нацији.

Стотине хиљада демонстраната учествовале су у националним протестима у недељу увече, а највећи израелски синдикат позвао је на генерални штрајк претећи да ће обуставити рад у земљи док Нетанјаху не пристане на договор са Хамасом о враћању преосталих затвореника.

Породице талаца месецима оптужују Нетанјахуа да приоритет даје свом политичком опстанку и победи против Хамаса, уместо договору који би омогућио повратак њихових вољених особа.

Денис Рош, бивши амерички изасланик за Израел, оценио је да је мало вероватно да ће лидер Хамаса у Гази Јахја Синвар променити свој став јер на њега нико не може да изврши притисак, али остаје да се види да ли би притисак унутар Израела могао натерати Нетанјахуа да озбиљније приступи преговорима.

Израелски министар одбране Јоав Галант, који је постао један од најжешћих критичара Нетанјахуог приступа рату, такође је оценио да је мања корист од наставка рата и преговарања за боље услове од што хитнијег ослобађања талаца које држи Хамас.