Свет

Шолц забринут због успеха "крајње деснице" на регионалним изборима

Премијер Немачке тражи да се власт формира без изборних победника
Шолц забринут због успеха "крајње деснице" на регионалним изборимаGetty © Justin Tallis - Pool

Немачки канцелар Олаф Шолц назвао је "горким" резултате двају регионалних избора који су донели велике победе крајње десне Алтернативе за Немачку (АфД) и губитке његове коалиције и позвао је водеће странке да формирају владе без "десничарских екстремиста".

На изборима током викенда у Тирингији АфД је постао прва екстремно десна странка која је победила на регионалним парламентарним изборима у Немачкој од Другог светског рата. АфД је био тесно други иза конзервативаца у Саској, показале су пројекције објављене касно у недељу, преноси Ројтерс.

Међутим, АфД, којег званичници у обе источнонемачке државе сматрају "десничарским екстремистом", вероватно неће успети да формира владу, јер су друге странке до сада одбијале да сарађују с њим у формирању већине.

Националистичка, антимиграциона и Русији пријатељска странка могла да освоји довољно места у обе државе и да блокира одлуке за које је потребна двотрећинска већина, као што је именовање судија или највиших службеника безбедности, што би јој дало моћ без преседана.

"Резултати АфД-а у Саској и Тирингији су забрињавајући", рекао је Шолц у изјави за Ројтерс.

Појаснио је да говори као функционер својих социјалдемократа (СПД).

"Наша се земља не може и не сме навикнути на ово. АфД штети Немачкој. Слаби економију, дели друштво и уништава углед наше земље", истакао је немачки канцелар.

С обзиром да је остало још годину дана до немачких националних избора, ови резултати су казна за Шолцову коалицију. Све три владајуће странке бележе пад поверења, а само је његов СПД прешао праг од пет посто потребан за останак у парламентима обе савезне државе.

"Резултати недељних избора су горки - и за нас", рекао је Шолц, али је и приметио да се "страшнија предвиђања, да би СПД могао први пут испасти из државног парламента, нису остварила".

image