Откривено: Како су САД омогућиле Нетанјахуу да саботира преговоре о примирју у Гази

Амерички званичници толеришу, а често и отворено подржавају напоре израелских званичника да саботирају преговоре о примирју у Гази и размени талаца, тврди званичник Хамаса

Иако амерички званичници тврде да су дубоко посвећени преговорима о примирју у Гази, они упорно игноришу израелске акције које их саботирају, пише познати амерички новинар Џереми Скејхил на свом блогу "Дропсајт".

Страсти у Израелу експлодирале су након што су израелске снаге откриле тела шест талаца у тунелу испод Рафе, за које Тел Авив тврди да су убијени од стране припадника Хамаса. Хамас још није изнео детаљан одговор на израелске оптужбе да су њихови борци убили шест заробљеника, али је за њихову смрт окривио Израел.

Званичник Хамаса укључен у преговоре о прекиду ватре рекао је за "Дропсајт" да потпредседница САД Камала Харис и други амерички званичници намерно обмањују јавност о преговарачком процесу из забринутости да ће рат у Гази угрозити шансе демократа за победу на новембарским председничким изборима.

"Камала Харис је сада опседнута Доналдом Трампом, како да га победи на изборима, и зна да су геноцид у Гази и ови масакри кључни елемент у кампањи", рекао је Басем Наим, члан политичког бироа Хамаса. "Она жели да створи заблуду да се нешто догађа, што није истина."

Он истиче да, иако САД из сопствених интереса желе да постигну привремено примирје које ће олакшати ослобађање Израелаца који су заточени у Гази и омогућити да помоћ стигне до опкољене енклаве, они нису дале никакве назнаке да ће инсистирати на трајном окончању рата.

Преговори који не иду нигде

Америчка администрација је у мају изнела, како су то назвали, "мапу пута ка одрживом примирју и ослобађању свих талаца", коју је заправо предложио сам Израел. Она је ускоро постала оквир за преговоре две стране, а 10. јуна усвојио ју је и Савет безбедности УН.

Хамас је 2. јула објавио да пристаје да обнови преговоре о примирју засноване на израелско-америчком предлогу. 

"Спремни смо за преговоре којима се постиже прекид агресије и потпуно повлачење из појаса Газе", рекао је виши преговарач Халил ел Хаја, заменик лидера Хамаса Јахје Синвара.

У то време, преговарачи Хамаса су наговестили да су отворени за договор у три фазе који не би захтевао обећање о трајном прекиду ватре и потпуном повлачењу израелских снага из Газе као предуслову за наставак процеса.

Пре тога, Хамас је инсистирао да сваки споразум мора укључивати јасно дефинисане кораке који би осигуравали крај рата, због лега су у палестинској организацији веровали да тај компромис представља доказ њихове посвећености споразуму.

"Ако погледати ток преговора током последњих 10 месеци, приметићете доследан образац Израелаца: сваки пут када смо близу постизања споразума, или почине нове масакре или одступе од споразума и додају нове услове", рекао је Наим.

Нетанјаху против сопственог нацрта примирја

Убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, иза кога највероватније стоји управо Израел, такође је негативно утицало на преговоре, а израелске власти су током лета наставиле да додају нове захтеве, укључујући право да окупирају Филаделфијски коридор који се протеже дуж границе Газе и Египта.

Египат је оштро осудио тај захтев Тел Авива, подсећајући да је он у супротности са војним споразумом те две земље из 2005. године.

Израелци су такође утврдили своје присуство дуж коридора Нецарим, који дели Појас Газе на северни и јужни део. Један од нових захтева израелске стране био је и претресање свих избеглих Палестинаца који би се са југа упутили ка својим домовима на северу - како би се утврдило да ли су неки од њих чланови Хамаса.

"Нико у Хамасу не може прихватити било какав облик израелског присуства у Нецарим коридору и претрес људи док се враћају својим кућама. И нико то не прихвата и не прихвата војно присуство у Филаделфијском коридору и прелазу Рафа", рекао је Наим, који је прихватање тих тачака упоредио са трајном окупацијом Газе.

Наим је такође рекао да Израел инсистира на праву вета на ослобађање палестинских затвореника које држи, што би спречило ослобађање политичких затвореника високе вредности, укључујући оне из Хамаса и других палестинских покрета који служе вишедеценијске затворске казне.

Званичник Хамаса је одбијање Нетанјахуа да преговара у доброј вери назвао "ударом на сопствени мировни предлог", а САД је оптужио да подилазе израелском премијеру.

Блинкенов губитак кредибилитета

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је на Блиски исток средином августа, када је изнео "последњи предлог о премошћивању разлика" - додајући да је споразум "ближе него икада пре".

Међутим, само неколико сати након што је амерички дипломата напустио Тел Авив, у израелским медијима је процурила информација да је Нетанјаху убедио САД да прихвате дугорочно израелско присуство у Појасу Газе.

Американци су то оштро демантовали, али не пре него што је Блинкенов кредибилитет озбиљно нарушен. "Блинкен је оштетио цео процес јер је изгубио сав свој кредибилитет као озбиљан посредник", рекао је Наим, додајући да је он можда и најгори шеф дипломатије неке суперсиле.

Званичник Хамаса је нагласио да тај покрет у преговорима не учествује директно, већ преко посредника - Египта и Катара - као и да су им представници тих земаља рекли да израелски преговарачи често немају јасно дефинисане надлежности због Нетанијахуовог противљења.

Бескомпромисност израелског премијера изнервирала је чак и неке чланове његове владе, међу којима је и министар одбране Јоав Галант.