Свет

Ко је Бјорн Хеке, лидер АфД-а у Тирингији који је на бирачко место дошао у "лади ниви"

Контроверзни немачки политичар у више наврата је етикетиран као "нациста" и "екстремиста", а немачки судови су га у више наврата осуђивали због коришћења забрањених нацистичких сигнала
Ко је Бјорн Хеке, лидер АфД-а у Тирингији који је на бирачко место дошао у "лади ниви"© Tanjug/Swen Pfortner/dpa via AP

Десничарска партија Алтернатива за Немачку (АфД) остварила је одличне резултате на јучерашњим изборима у покрајинама Тирингија и Саксонија, а лидер те партије у Тирингији Бјорн Хеке привукао је пажњу јавности након што је на бирачко место дошао у легендарном руском аутомобилу "лада нива".

Добру атмосферу у изборном штабу АфД-а након избора није покварила ни чињеница да је Хеке поражен у сопственој изборној јединици - на крају крајева, захваљујући немачком мешовитом изборним систему, он ће се ипак наћи у регионалном парламенту као кандидат са партијске листе.

Хекеов политички успон током последњих неколико година привукао је пажњу како немачких, тако и светских медија - који њему готово без грешке пишу у негативним светлу, често га називајући "нацистом" и "екстремистом". Међутим, високи функционер АфД-а је у великој мери оправдано добио титулу вероватно најконтроверзнијег политичара у Немачкој.

Најконтроверзнији немачки политичар

Иако се прославио као заштитно лице АфД-а у Тирингији, Хеке је заправо рођен и одрастао у Западној Немачкој, у Вестфалији. Његова породица вуче порекло из Источне Пруске (околина данашњег Калињинграда), из које су избегли након Другог светског рата.

По занимању професор историје, Хеке се 2008. године сели у Борнхаген, идилично село на самом западу Тирингије. Пет година касније, он учествује у оснивању регионалног одбора новоформиране Алтернативе за Немачку, где постаје и лидер.

Хеке се убрзо профилисао као један од лидера десног крила те партије - познатог и само као "Крило" - које себе описује као "покрет отпора против даље ерозије немачког идентитета".

Хекеови ставови по питању друштвених и економских питања углавном се поклапају са ставовима остатка АфД-а: он се противи немачкој мигрантској политици, коришћењу евра и тзв. родној идеологији. Он се заложио и за популаризацију "пруских вредности", пре свега "модела породице са троје деце".

Када је реч о спољној политици, Хеке се противи даљем слању наоружања Украјини и санкцијама против Русије. Он је критиковао актуелну немачку владу да је извршила "економско самоубиство", а САД да намерно стварају поделе на европском континенту.

"Наш природни партер је Русија, земља са скоро непресушним ресурсима", рекао је он 2022. године.

Хеке је рекао да би Русија - иако јој се у западним медијима приписују само негативне карактеристике - могла да буде пионир света "слободних и суверених држава, без утицаја хегемона".

Контроверзни политичар се у више наврата нашао на удару руководства сопствене партије, које је покушало да га избаци из чланства. До прве такве иницијативе дошло је 2017, након што је Хеке Меморијал убијеним Јеврејима Европе у Берлину назвао "спомеником срамоте".

Критичари га оптужују да у својим говорима користи једва прикривену нацистичку реторику, као и да је у прошлости под псеудонимом "Ландолф Ландиг" писао за неонацистичке часописе - што је Хеке демановао.

Међутим, немачки суд је 2019. пресудио да се Хеке правно може описати као "фашиста", на основу "проверљиве чињеничне основе", док је 2024. године осуђен због коришћења забрањених нацистичких симбола.

Политичар из Тирингије је, међутим, одбацио одлуке немачких судова, тврдећи да су политички мотивисане. "Ево каквог је укуса самовоља. Више немам осећај да живимо у функционалној уставној држави", рекао је он након овогодишњих пресуда.

Растући утицај унутар партије

Хеке важи за политичара у успону унутар хијерархије АфД-а, а верује да су му амбиције шире од граница Тирингије. Током партијске конференције 2022. он се заложио да се у програм те странке уврсти и позив на "распуштање Европске уније", а "Шпигл" га је том приликом назвао "правим шефом" АфД-а.

Његова позиција такође је ојачана чињеницом да су актуелни копредседници АфД-а, Тино Крупала и Алис Вајдел, изабрани захваљујући подршци његовог "Крила".

То му је помогло да преживи још један покушај избацивања из партије од стране ранијег копредседника Јерга Мојтена - који је у међувремену напустио АфД.

Проблеми са законом нису утицали на његову популарност у Саксонији - напротив, АфД је на јучерашњим изборима остварио историјски резултат, што ће несумњиво додатно ојачати његову позицију унутар партије.

image