Свет

Турски политичар: БРИКС ће ослободити свет од хегемоније долара

Једном када се појави алтернатива долару и платном систему који су свету наметнуле САД, чак и оне државе које тренутно нису чланице БРИКС-а ће се припремати да окрену леђа хегемонији Запада, оценио је Хакан Топкурулу
Турски политичар: БРИКС ће ослободити свет од хегемоније долараGetty © Yau Ming Low

БРИКС може да ослободи свет од хегемоније долара, западни систем неће имати шансе да се одупре алтернативи америчке валуте, каже Хакан Топкурулу, заменик председника турске партије "Ватан", преноси турски лист "Ајдинлик"

"БРИКС од 2023. године прима нове чланове а унутар организације се разговара о ослобађању од долара. Онда када се појави алтернатива долару и платном систему који су свету наметнуле САД, чак и оне државе које тренутно нису чланице БРИКС-а ће се припремати да окрену леђа хегемонији Запада", рекао је Топкурулу.

Према његовим речима, САД су принуђене да подижу камате како би задржале долар као популарну валуту. Међутим, то доноси и озбиљне последице.

"Раст каматне стопе доводи до тога да је државно задуживање скупо, а индустрија и трговина, нарочито хипотекарни систем на којем се заснива америчка економија, постају неодрживи", рекао је он.

Како је раније оценио руски председник Владимир Путин, САД убијају долар својим рукама, а то подстиче прелазак на националне валуте.

Оснивач "Мегааплоуда" и "Меге" Ким Шмиц, познат и као Ким Дотком, истакао је да треба подржати БРИКС у борби за дедоларизацију. 

image