Заједничка вежба ратних морнарица Кине и Сингапура

То је добар пример за војну сарадњу између земаља Југоисточне Азије, посебно Кине и Филипина, у позадини напетости у Јужном кинеском мору, изјавио је неименовани кинески експерт

Ратни бродови кинеске и сингапурске морнарице покренули су заједничку везбу у близини јужне обале Кине, а стручњаци оцењују да ова вежба показује да Кина и земље Југоисточне Азије могу да развијају војну сарадњу која доприноси миру и стабилности, преноси "Глобал тајмс".

Фрегата "Саниа" и миноловац "Хеђијан", који припадају морнарици Кинеске народноослободилачке војске (ПЛА), као и фрегата "Сталварт" морнарице Сингапура, започели су у четвртак, 29. августа, војну вежбу у луци Занјианг, у јужнокинеској провинцији Гуангдонг, која ће трајати до 5. септембра.

Предвиђено је да две морнарице сваке године организују заједничке вежбе, да се убудуће прошири њихов обим, као и да се створи повољна ситуација за војну сарадњу Кине са земљама Југоисточне Азије, саопштила је кинеска морнарица.

Ове две земље ће организовати обуку, укључујући заједнички напад, заједничку потрагу, спасавање и заплене, изјавио је портпарол кинеског Министарства одбране пуковник Ву Ћијан.

Такође, он је истакао да ће овогодишња вежба Кине и Сингапура, које је трећа по реду, унапредити међусобно поверење и пријатељство, као и прагматичну размену и сарадњу обе земље.

Кинески војни стручњак, који је желео да остане анониман, изјавио је да би ови бродови могли да послуже за заштиту кључних међународних путева у Јужном кинеском мору и Малајском мореузу, показујући "способност кинеске и сингапурске морнарице за очување мира и стабилности у региону."

То је добар пример за војну сарадњу између земаља Југоисточне Азије, посебно Кине и Филипина, у позадини напетости у Јужном кинеском мору, додао је експерт.