Свет

Згодна "софтверска грешка" на изборима у Немачкој: АфД-у посланик мање, Зеленима једно место више

Иако је најпре објављена једна расподела мандата, позивајући се на софтверску грешку, данас су резултати преправљени и мандат одузет АфД-у
Згодна "софтверска грешка" на изборима у Немачкој: АфД-у посланик мање, Зеленима једно место вишеGetty © Bernd von Jutrczenka/dpa

Алтернатива за Немачку (АфД) ће због наводне грешке у Саксонији изгубити један мандат, што значи да ће остати без "блокирајуће мањине", објавио је данас "Билд".

Након одржаних избора у Саксонији државни ревизор мора да преправи резултат, што значи да ће ЦДУ и АфД добити по једно посланичко место мање него што је првобитно објављено.

Науштрб тога, мандате ће добити СПД и Зелени и имаће по једно место више, саопштио је директор Изборне агенције Мартин Рихтер.

Разлог томе је софтверска грешка због којег је у раније објављена нетачна расподела мандата, рекао је он.

Занимљиво да ова исправка највише утиче на АфД који је заузео друго место по броју мандата са 30,6 одсто гласова, а испред је ЦДУ Михаила Кречмера са 31,9 одсто.

АфД ће тако добити 40 мандата уместо 41, због чега више нема "блокирајућу мањину" у државном парламенту.

Са овом блокирајућом мањином, поједини државни закони, о којима мора да одлучује двотрећинска већина свих посланика, не би могли бити изгласани без АфД-а.

У Саксонији  на пример, уставне судије и шефови државних ревизорских канцеларија бирају се двотрећинском већином свих парламентараца. Штавише, државни парламент се не може распустити без двотрећинске већине да би расписао нове изборе, на пример. Са исправком службеника за изборе, АфД је сада изгубио опцију моћи да се супротстави оваквим изгласавањима.

image