Свет

Функционери АфД за РТ: Шолц мора да поднесе оставку

Алтернатива за Немачку je искористила тренутак, пошто су Немци уморни од подршке Украјини, инфлациjе, пада привреде, нелегалних миграната и антируске хистерије. Резутат избора потврђује и да су Исток и Запад Немачке и даље подељени.
Функционери АфД за РТ: Шолц мора да поднесе оставку© Gettyimages.ru © Sean Gallup

Резултати избора на истоку Немачке непријатно су изненадили владајућу "семафор" коалицију канцелара Шолца, пошто су грађани рекли одлучно "не" текућоj политици Берлина.

У први план су избиле партије коjих се либерали наjвише плаше. Алтернатива за Немачку (АфД), Савез Саре Вагенкнехт (БСВ), као и демохришћани, остварили су добре резултате, док су партије владајуће "семафор" коалиције доживеле прави потоп.  

Социјалдемократе, Зелени и либерали су у збиру освојили тек 10 одсто гласова у Тирингији и око 13 одсто у Саксонији, док jе АфД први пут од свог оснивања 2013. године постао највећа партија у некој од 16 немачких покрајина, након што је на изборима у Тирингији освојио чак 33 одсто гласова. У Саксонији су добили око 30 одсто гласова и тесно друго место иза владајућих демохришћана.

"Коалиција 'семафор' одавно је изгубила поверење бирача. После избора за Европски парламент, људи су јасно показали да немају поверења у коалицију. Зато би најбоље решење за Олафа Шолца била моментална оставка. А избори за Бундестаг су пред вратима", каже за РТ Гунар Линдеман, члан АфД. 

Према речима нашег саговорника, "семафор" коалиција нема шансе да остане на власти након избора у Бундестаг следеће година, а то потврђују регионални избори у Источној Немачкој.

Линдеман тврди да ће оваj резултат АфД несумњиво утицати на Бундестаг. 

"То би могло да утиче и на политику према Украјини и Русији. У сваком случају, ово показује да људи у Немачкој желе мир, да не желе никакве испоруке оружја Украјини. Људи су уморни од тога. За ове две године на Украјину су бачене милијарде долара, што није донело никакав војни успех. Наравно, то је очигледно свакоме у Немачкој", додаjе Линдеман.

АфД je искористила одличан тренутак, пошто су Немци уморни од подршке Украјини, инфлациjе, пада привреде, нелегалних миграната и антируске хистерије. Такође, резутат избора Тирингији и Саксонији показује да су Исток и Запад Немачке и даље подељени. 

"Позиција 'семафор' коалиције је ослабила. Постало је јасно да политика коју на савезном нивоу воде три странке (ФДП, СПД и Зелени) грађани не одобравају и не желе. Напротив, свима је јасно да њихова политика уопште није у интересу немачког народа, није у интересу Европе и не доприноси међународном разумевању на Истоку", говори за РТ Олаф Кислинг, заменик председника парламентарне групе АфД у тирингијском парламенту. 

АфД jе већ дуже време на удару либералних медија због своjих ставова, а поред оптужби за нацизам, након великог успеха на локалним изборима, АфД се сусреће са новим оптужбама. Оваj пут им поручују да "нису демократе".

"Па да, често нас називају недемократском партиjом. Али друге странке саме себе називају демократама. Ми се ослањамо на Устав. И поред парламентарне демократије коју данас имамо у Немачкој, залажемо се и за елементе директне демократије у швајцарској верзији. Односно да народ има више могућности да искаже своју вољу, по уставу, да власт долази од народа, који би о свему решавао у стварности, уз помоћ права гласа," додаjе Кислинг.

АфД жели директну демократију, уз директно учешће народа, а то jе управо оно што не одговара владајућоj коалицији на челу са канцеларом Шолцом. 

Због тога, тврде у АфД, "семафор" коалиција тврди да су претња демократији, јер виде Алтернативу као претњу својим плановима.

Према речима Кислинга, немачком народу jе потребна сасвим другачија политика од оне коју води садашња власт и коју води НАТО.

"Знамо шта је демократија, али други су изгледа потпуно заборавили шта jе то. Рецимо, имао сам прилику да уживо посматрам војна дејства у Украјини 2014. године и знам да рат уопште није почео како то наши медији покушавају да представе," каже Кислинг. 

Да jе владајућа коалиција заборавила шта jе то демократија говори и чињеница да jе АфД изгубила прво место у Саксонији и то само дан након историјског резултата. Наиме, резултати државних избора у Саксонији, на којима је победила партија Алтернатива за Немачку, исправљени су због "софтверске грешке".

После поновног пребројавања демохришћани су са 31,9 одсто гласова заузели су прво место, док je АфД друга са 30,6 одсто.

Како преноси "Берлинер цајтунг", позивајући се на локалне званичнике, по једно место ЦДУ-а и једно место АфД-а припашће Шолцовој странци и Зеленима. Веома демократски. 

image