"Тиха пандемија": Како су мутиране супербактерије из Украјине доспеле у Лондон

Украјина је постала најновија линија фронта рата против супербактерија. Нису само војници мета заразе, већ је у студији било и новорођених беба са упалом плућа

Случај једног рањеног војника на украјинском фронту којег су покушали да излече лекари британске Националне здравствене службе (НХС) подстакао је суморнa упозорења на будућност у којој антибиотици више неће деловати.

Како је објавио "Сандеј тајмс", случај војника старог 35 година који је лечен због рана од гелера, показао је да у Украјини постоји много већи проблем – дубоко у његовој рани се развила бактеријска инфекција.

Лекари су схватили да први коктел од пет различитих антибиотика није успео да убије бактерије. Како је рана и даље била загнојена, испробали су четири различита лека, чак и снажан антибиотик са тешким нежељеним дејством, али је и он имао ограничен учинак.

Хирурзи у једној од најспецијализованијих болница у Великој Британији на крају су били приморани да употребе средњевековну методу, ампутирали су ногу.

Доктор Лук Мур, стручњак за заразне болести у болницама у Челсију и Вестминстеру, описао је ову отпорност на антимикробне лекове као "тиху пандемију".

Ако бактерије наставе да се развијају како би избегле лекове, то ће довести у опасност чак и рутинску здравствену заштиту. Уклањање крајника детету би угрозило његов живот.

"Ако не решимо ово питање, оно ће угрозити све остало што радимо. То угрожава нашу способност да обављамо једноставне хируршке операције, то угрожава нашу способност да пружимо хемотерапију пацијентима са раком", упозорио је Мур.

Како пише "Сандеј тајмс", у току је борба да се спречи тај страшни исход. Светски лидери који се састају на Генералној скупштини УН у Њујорку овог месеца покушаће да постигну договор како би спречили претњу од супербактерије на коју антибиотици - не делују.

Ово није изолован случај, слични извештаји појавили су се у Норвешкој, Холандији и Немачкој где су болнице пружиле медицинску помоћ војницима евакуисаним са украјинског фронта.

Професор клиничке бактериологије на Универзитету Лунд у Шведској Кристијан Ризбек спровео је студију тестирајући узорке 141 пацијента из Украјине.

"Никада нисам видео такву врсту отпорности. Било је то најгоре што сам видео. Ово су веома, веома отпорне бактерије", упозорио је он.

Украјина је постала најновија линија фронта рата против супербактерија. Нису само војници мета заразе, већ је у студији било и новорођених беба са упалом плућа.

"Сви пацијенти, и војници и цивили завршавају у болницама, то је потпуни хаос и сви су помешани", рекао је Ризбек.

У таквим условима супербактерије напредују. На свом путу до болнице у Великој Британији, војник је прошао кроз четири болнице, у једној од њих је покупио бактерију која га је коштала ноге.

Професор еволуције и микробиолохије на Универзитету Оксфорд Крег Меклин појашњава да када почнете да користите много антибиотика, бактерије успевају да у већој мери развију отпорност.