Свет

Немачки аналитичар: Ситуација на фронту катастрофална, Украјинци се спремају за одбрану на Дњепру

Низ је проблема са којима Украјинци не могу да се изборе, оцењује војни аналитичар "Билда" Јулијан Репке
Немачки аналитичар: Ситуација на фронту катастрофална, Украјинци се спремају за одбрану  на Дњепру© Libkos/Getty Images

Ситуација дуж фронта у источној Украјини је критична и наставља да се погоршава, оцењује немачки војни аналитичар Јулијан Репке, који додаје да украјинска војска има низ проблема са којима тренутно не може да се избори.

"Тешко је рећи где је географски фокус руске офанзиве, јер осим у Покровску, Руси напредују и дуж линије 50 километара јужно од од Угљедара. На северу, Торецк је у фокусу руских снага, али Руси нападају и у Часовом Јару. По први пут за две године, напредак је направљен и у Луганску и источном Харкову", истиче Репке.

Украјински војници са којима је Репке разговарао тешко могу да објасне "катастрофу" на фронту.

На фронту је, додаје, превише свежих и самим тим неискусних војника, премало способног командног кадра и "наравно добро позната катастрофа: премало западне подршке у погледу оружја и муниције".

"Неке области падају тако брзо да сумњају да се издају и наређења за повлачење. Опасним за ситуацију на фронту сматрају и ротације које су већ спроведене и планиране", истиче Репке, додајући да се не може говорити о "моралном подстицају" који је украјинским трупама донео напад на Курск.

Он, међутим, додаје да нико не размишља о предаји.

"Уместо тога, већ се психички припремају за одбрану на Дњепру", закључује Репке.

image