Свет

Јужна Африка подржала предлоге Кине и Бразила за мирно решење украјинске кризе

Пекинг је још у фебруару 2023. изнео свој први предлог за мирно решење сукоба
Јужна Африка подржала предлоге Кине и Бразила за мирно решење украјинске кризе© Tanjug/Kim Ludbrook/Pool Photo via AP, File

Јужна Африка подржава предлоге Кине и Бразила за политичко решење украјинске кризе, рекао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса на састанку са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу.

"Јужна Африка подржава консензус у шест тачака који су предложили Кина и Бразил за политичко решење украјинске кризе", рекао је Рамафоса, а преноси кинеска централна телевизија.

Јужноафрички председник је такође приметио да је између Кине и Јужне Африке успостављен висок степен међусобног политичког поверења, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, две чланице БРИКС-а повезује "дубоко традиционално пријатељство", и по многим питањима имају сличне ставове и циљеве.

Пекинг је дуго позивао на мировне преговоре Украјине и Русије, и још у фебруару 2023. је објавио први мировни план од 12 тачака.

Након посете Виктора Орбана Пекингу у оквиру "дипломатске турнеје" мађарског премијера, шеф кинеске дипломатије Ванг Ји је изјавио да је спречавање ескалације и прикупљање подршке за дипломатску резолуцију је "хитан" приоритет и похвалио "конструктивну улогу" Мађарске у мировним напорима.

image