Свет

Финска забрањује Русима да купују некретнине

Разлог за доношење закона је, наводно, национална безбедност
Финска забрањује Русима да купују некретнине© Leon Neal/Getty Images

Фински министар одбране Анти Хаканен представио је закон којим се предлаже да се руским грађанима и правним лицима забрани куповина имовине у тој земљи. Разлог за овај потез је, како се наводи, смањење безбедносног у кризним временима.

Радна група коју је основао Хаканен у мају је предложила да се забрана односи на грађане и фондове из земаља "за које ЕУ сматра да нарушавају територијални суверенитет других земаља и које би могле угрозити националну безбедност Финске".

"У пракси, ова шира формулација заправо подразумева Русе који би могли да купе имовину у Финско. Али предност је што се може проширити на друге земље. За сваки случај", каже за "Еуроактив" добро упућени извор.

Када је почео рад на предлогу, Хаканен је рекао да је Русија показала да је спремна да искористи "меке тачке" у западном друштву својим "агресивним ратом у Европи".

Прописи, како је навео фински министар, имају за циљ спречавање могућих "непријатељских утицаја на Финску", а та држава, како је рекао већ "прати" око 3.500 некретнина у земљи које су повезане са руским власницима. Шта то тачно значи, Хаканен није објаснио.

"Безбедност граница, критична инфраструктура и власништво над имовином морају бити унапред заштићени како не би могли да се користе за слабљење друштва", рекао је он.

Финска влада већ неко време жели да забрани руским грађанима и правним лицима да купују некретнине у Финској, јер верује да би могле да буду искоришћене да угрозе безбедност, економију, инфраструктуру и сигурност снабдевања земље.

Предлог би, како јавља "Еуроактив", могао да укључи неке изузетке, као што су Руси са дозволом сталног боравка или двојним држављанством ако је једно од држављанстава финско. 

Забринутост за националну безбедност међу финским политичарима појачала се због тога што имовину у тој земљи стичу Руси и они који су повезани са њом.

Финска – која се придружила Северноатлантском савезу у априлу прошле године – већ је прогурала законе који дозвољавају држави да интервенише из разлога националне безбедности у трансакцијама некретнинама пре него што се оне десе, а потом је блокирала бројне куповине, као што је продаја бившег старачког дома на западу земље у близини војног објекта.

image