Свет

Нова криза на помолу: "Фолксваген" разматра гашење фабрика у Немачкој

Раднички савет најавио "жестоки отпор" плановима извршног одбора немачке компаније
Нова криза на помолу: "Фолксваген" разматра гашење фабрика у Немачкој© Photo by Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

"Фолксваген" разматра затварање фабрика у Немачкој у покушају да смањи трошкове и "уштеди додатних неколико милијарди евра", преноси Ројтерс.

Како оцењује "Блумберг", ово је још један у низу удараца за владу немачког канцелара Олафа Шолца.

У оптицају су затварање једне велике фабрике возила и једне фабрике делова, преноси британска агенција позивајући се на раднички савет компаније, који је најавио "жестоки отпор" плановима извршног одбора.

У саопштењу "Фолксвагена" се наводи и да су били принуђени да прекину свој програм пословне сигурности који је на снази од 1994. године, додајући да ће све предстојеће мере бити размотрене са радничким саветом.

Гашење фабрике у Немачкој било би прво у 87 година постојања компаније, а "Фолксваген" би довело до сукоба са моћним синдикатима.

Подсећамо, у јулу је "Фолксваген" објавио да разматра затварање фабрике луксузног електричног модела "аудија" у Бриселу због слабе потражње. 

Крајем прошле године, немачки произвођач аутомобила је најавио и талас укидања радних места, будући да се бори са високим трошковима и ниском продуктивношћу. 

image