Свет

Сијарто: Будимпешта стигматизована због става о Русији

Када се залажем за мир, бивам стигматизова. Кажу да сам проруски или про-путиновски настројен, па чак и да сам руски шпијун или пропагандиста Кремља, изјавио је мађарски шеф дипломатије
Сијарто: Будимпешта стигматизована због става о Русији© Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта "стигматизована" због инсистирања на окончању сукоба у Украјини.

"Мађарска ће наставити да инсистира на хитном и мирном решавању украјинског сукоба упркос притиску Запада да промени свој став", изјавио је мађарски шеф дипломатије.

У интервјуу за руски пословни дневник РБК, Сијарто је данас признао да не цене сви њихови партнери напоре Будимпеште да се прекину непријатељства дејствовања између Москве и Кијева.

Мађарска је била доследна у одбијању да пошаље оружје Украјини, те је позивала на хитан прекид ватре и критиковала западне санкције Русији као неефикасне и поражавајуће.

"Када год кажем да је неопходан мир, стигматизован сам, говоре да сам проруски, про-путиновски, па чак и руски шпијун и пропагандиста Кремља", рекао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је такође приметио да "интелектуални ниво дебате (о решавању украјинског сукоба) није на високом нивоу", објашњавајући да је Мађарска видела "само стигматизовање", али не и контра аргументе као одговор на њен став.

"Ово не помаже у решавању проблема... Наставићемо да бранимо своју позицију. Мораћемо да се суочимо са веома јаким притиском, понекад чак и са уценама. Суочавамо се са захтевима да променимо свој став, али нисмо спремни да то урадимо зато што је то воља мађарског народа", истакао је дипломата.

Сијарто се пожалио да је ЕУ углавном пала у ратнохушкачко стање, напомињући да су Мађарска и Словачка завршиле "у апсолутној мањини" у погледу свог става према Украјини.

"Овде није питање шта ми мислимо о рату, већ шта мислимо о томе како се мир може постићи на најкраћи и најбржи начин... Верујемо да што више оружја буде испоручено, то ће сукоб дуже трајати. Не видимо никакво решење на бојном пољу, само за преговарачким столом", закључио је он.

Сијарто је прошле недеље отпутовао у Русију да се састане са Алексејем Милером, шефом енергетског гиганта Гаспрома, како би разговарао о извозу природног гаса у Мађарску, која у великој мери зависи од руских снабдевања.

Изражавајући жаљење што многи на Западу енергетску сарадњу са Русијом виде као политичку контроверзу, министар спољних послова приметио је да споразуми са Москвом гарантују одрживе испоруке гаса Мађарској.

image