Свет

Бајден: Нетанјаху не чини довољно за споразум о ослобађању талаца

Коментаришући изјаве Бајдена, високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри казао је да је то признање да лидер Израела минира напоре за постизање споразума
Бајден: Нетанјаху не чини довољно за споразум о ослобађању талаца© Andrew Harnik/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да не верује да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху чини довољно да постигне споразум о размени заробљеника и талаца са Хамасом, а високи званичник тог покрета каже да је то признање да лидер Израела минира напоре за постизање договора.

На питање да ли планира да обема странама ове недеље представи коначни договор о таоцима, амерички председник је одговорио: "Веома смо близу томе".

Истовремено, Нетанјаху инсистира на томе да израелске оружане снаге остану у Нецариму и Филаделфијском коридору, што је постао разлог за блокаду преговора, преноси "Ал Џазира".

Коментаришући изјаве Бајдена, високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри казао је да је то признање да лидер Израела минира напоре за постизање споразума.

"Сваки предлог за трајно примирје и потпуно повлачење Израела из Газе биће дочекан позитивно", додао је Абу Зухри.

Након Бајденових коментара да израелски премијер не чини довољно да обезбеди споразум о примирју са Хамасом, израелски медији су цитирали високог израелског званичника који је казао да су изјаве америчког председника "збуњујуће".

Званичник, који је члан кабинета Нетанјахуа, рекао је да је премијер већ 31. маја пристао на амерички предлог, као и касније на његову допуну 16. августа. Израелски званичник је додао да је Бајденов коментар "посебно опасан само пар дана пошто је Хамас погубио шесторо израелских талаца, укључујући америчког држављанина".

Како преноси "Ал Џазира", амерички предлог од 31. маја о којем говори израелски званичник није, међутим, укључивао захтев Израела да задржи контролу над Филаделфијским коридором. Тај захтев Нетанјахуа упућен је тек у јулу, и од тада је постао кључна препрека за постизање споразума.

Нетанјаху: Не верујем да је Бајден то заиста рекао

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да не верује да је председник САД Џозеф Бајден заиста рекао да Нетанијаху не чини довољно да обезбеди споразум о прекиду ватре с Хамасом.

Нетанијаху је рекао да Израел мора да има контролу над Филаделфијским коридором дуж границе између Појаса Газе и Египта, пренео је "Гардијан".

Израелски премијер је, стојећи испред великог екрана са мапом Газе, указао да ће се Хамас наоружати ако Израел не контролише Филаделфијски коридор.

Он је додао да Израел "мора остати јединствен" јер је суочен са "бруталним непријатељем који жели све да нас побије".

На питање да ли прихвата личну одговорност за смрт шесторо талаца, он је рекао да истински жали што они нису враћени кући, негирајући да су таоци убијени због инсистирања Израела да задржи контролу над стратешким коридором.

image