Свет

Трамп: Наоружавање Украјине исцрпело америчке резерве муниције, рањиви смо

Бивши председник САД тврди да су резерве америчке војске, које су попуњене за време његовог мандата, сада поново празне
Трамп: Наоружавање Украјине исцрпело америчке резерве муниције, рањиви смоGetty © Alex Wong

Републикански кандидат за предстојеће председничке изборе у САД Доналд Трамп рекао је да је његова земља постала "рањива" услед наоружавања Украјине и да ће војска морати да се ојача ако он победи.  

Трамп је у интервјуу за "Фокс њуз" напоменуо да су ратне залихе САД биле готово празне и кад је он дошао на власт 2017. године, али да је током свог првог мандата успео довољно да их обнови како би војска "излазила на крај".

"Сада немамо муницију. Председник (Кине) Си (Ђинпинг) каже да Америка нема муницију. Толико смо рањиви", рекао је бивши председник САД.

Он је додао и да ће шест бродова америчке морнарице бити повучено из активне службе, "не зато што су мртви, него зато што они (актуелна администрација) не могу да обезбеде морнаре".

У процени коју је крајем јула објавила Комисија Конгреса САД за националну одбрамбену стратегију упозорава се да америчкој војсци "недостају и способности и капацитети који су потребни да би (САД) биле уверене да могу одвратити (непријатеља) и победити у борби".

Трамп је оценио да САД не би требало да откривају такве информације непријатељима, осудивши "глупу особу" која је објавила да су америчке залихе муниције исцрпљене.

"Дајемо (муницију) свим нашим људима широм света, посебно Украјини. Дајемо им ствари вредне милијарде долара", рекао је он.

image