САД заплениле Мадуров авион због "кршења санкција"

Авион се сматра венецуеланским еквивалентом "ер форс вана", наводи Си-Ен-Ен

САД су заплениле авион председника Венецуеле Николаса Мадура након што је утврђено да су куповином дотичног авиона, наводно, прекршене америчке санкције, преноси Си-Ен-Ен.

Како преноси америчка телевизија, авион је заплењен у Доминиканској Републици, а два неименована америчка званичника кажу да је он у понедељак пребачен на Флориду. 

Заплена авиона представља ескалацију у веома "хладним" односима Венецуеле и САД, које оспоравају резултат недавних избора у Венецуели на којима је Мадуро освојио нови мандат.

Министарство правде САД је у марту 2020. оптужило Мадура и 14 других садашњих и бивших венецуеланских званичника "за нарко-тероризам, трговину дрогом и корупцију", наводи америчка телевизија.

"Заплена авиона шефа стране државе досад није виђена у кривичним питањима. Овде шаљемо јасну поруку да нико није изнад закона, нико није изнад домета америчких санкција", рекао је један неименовани званичник за Си-Ен-Ен.

Авион, чија се вредност процењује на око око 13 милиона долара, налазио се у Доминиканској Републици последњих месеци. Венецуела је суспендовала комерцијалне летове из и ка Доминиканској Републици након недавних избора.

Један од неименованих саговорника Си-Ен-Ена рекао је да су амерички званичници "блиско сарађивали с Доминиканском Републиком" током заплене, те да је Санто Доминго обавестио Каракас о развоју догађаја.