Познати сви кандидати за комесаре ЕУ: Фон дер Лајен жели "родно уравнотежен тим"

Једина земља која је послушала савет председнице Европске комисије да предложи и жену и мушкарца за своје кандидате је Бугарска

Сви кандидати за комесаре ЕУ од данас су познати пошто је Белгија, као последња међу 27 држава чланица ЕУ, најавила да ће именовати министарку спољних послова те земље Ађу Лабиб за своју чланицу у наредном саставу Европске комисије.

Именовање Лабиб значи да ће потенцијално бити девет жена у новој Комисији, након што је председница Европске Комисије Урсула фон дер Лајен изразила жељу за родно уравнотеженим тимом од 26 комесара, који ће предводити наредних пет година.

Лабиб је друга жена која је именована данас за кандидата за комесара пошто је Румунија одлучила да, уместо раније номинованог посланика Европског парламента (ЕП) Виктора Негрескуа, именује посланицу Европског парламента Роксану Минзату.

Тиме је укупно девет жена именовано за нови састав Европске комисије, укључујући бившу естонску премијерку Кају Калас која је именована за високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику.

Једина земља која је послушала савет Фон дер Лајен да предложи и жену и мушкарца за своје кандидате је Бугарска, чија је влада именовала Екатерину Захаријеву и Јулијана Попова за своје кандидате за место европског комесара.

Све кандидате, осим Фон дер Лајен, треба да одобри Европски парламент, а саслушања би у ЕП требало да буду одржана крајем септембра и у октобру.