Свет

Велика Британија обуставља део продаје оружја Израелу

Одлука је донета након што је нова лабуристичка влада саопштила да је открила да постоји "јасан ризик" да британско оружје буде коришћено у озбиљним кршењима међународног права везаним за третман палестинских затвореника и испоруке помоћи Гази
Велика Британија обуставља део продаје оружја Израелу© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Шеф британске дипломатије Дејвид Лами данас је објавио да ће Велика Британија суспендовати 30 од укупно 350 извозних лиценци за оружје намењено Израелу, укључујући делове за борбене авионе, ловце, хеликоптере и дронове.

Ова одлука је донета након што је нова лабуристичка влада саопштила да је открила да постоји "јасан ризик" да британско оружје буде коришћено у озбиљним кршењима међународног права везаним за третман палестинских затвореника и испоруке помоћи Гази, пренoси "Политико". 

Лами је казао да Израел има право да се брани, али да није задовољан одговорима које је добио након што је изразио забринутост израелској влади.

Шеф британске дипломатије је истакао да је одлука базирана на све већој забринутости због акција Израела откако је он преузео функцију после општих избора у јулу.

Лами је у обраћању Доњем дому парламента казао да акције Израела настављају да доводе до огромних цивилних жртава, раширеног разарања цивилне инфраструктуре и неизмерних патњи.

Портпаролка Министарства спољних послова Лајла Морен из редова либералдемократа казала је да је овакву акцију требало одавно да предузме претходна влада која је пропустила да по овом питању покаже било какву иницијативу.

"Либералдемократе поздрављају ову одлуку као корак напред који је начинила влада", поручила је Морен.

Израелци разочарани

Шеф израелске дипломатије Израел Кац изјавио је да је његова земља "разочарана серијом одлука" које је донела енглеска влада након објаве да је суспендовано 30 извозних лиценци за оружје намењено Израелу.

Он је додао да тај потез шаље веома проблематичну одлуку Хамасу и његовим заштитницима у Ирану.

"Дубоко смо обесхрабрени сазнањем о санкцијама које је увела енглеска влада на извозне лиценце за сектор израелске одбране", навео је израелски министар одбране Јоав Галант на Иксу.

Он је додао да је овај потез дошао у време када Израел води рат на седам различитих фронтова који је покренула, како је навео, "ничим испровоцирана, дивљачка терористичка организација".

Галант је такође навео да је одлука уследила у тренутку док Израел жали за шесторо талаца које је Хамас у тунелима Газе хладнокрвно погубио, и док покушава да доведе 101 таоца кући, пренео је "Тајмс оф Израел".

"Ја стојим уз наше војнике и безбедносне агенције које раде са огромном храброшћу, професионализмом и моралним вредностима. Ми остајемо посвећени одбрани државе Израел и њеног народа", поручио је Галант.

image