Свет

Тужилаштво Венецуеле захтевало хапшење опозиционог лидера Гонзалеса

Гонзалес се није одазивао на позиве да сведочи о опозиционом сајту који је оспоравао резултате председничких избора
Тужилаштво Венецуеле захтевало хапшење опозиционог лидера Гонзалеса© Pedro Rances Mattey/Anadolu via Getty Images)

Венецуелански суд прихватио је захтев за издавање налога за хапшење лидера опозиције Едмунда Гонзалеса, саопштило је Тужилаштво Венецуеле.

Тужилаштво је на Инстаграму поделило фотографију писма које је послато уз печатиран захтев што значи да је суд примио допис, али није објављена документација која показује да је захтев прихваћен, преноси Ројтерс.

Венецуеланско тужилаштво је затражило да се изда налог за хапшење Гонзалеса јер се није одазвао на три позива да сведочи о опозиционом сајту који је објавио детаљне резултате спорних председничких избора у тој земљи.

Власти тај сајт истражују због узурпације функције изборне власти и оспоравања изборне победе председника Николаса Мадура на изборима одржаним 28. јула.

Врховни суд је потврдио резултате изборне комисије и признао Николаса Мадура за председника Венецуеле за период 2025-2031, јавио је раније ТВ канал Телесур, позивајући се на одлуку суда.

Овај суд је додао и да су резултати гласања објављени на интернету, према којима је Мадуро изгубио, лажирани.

Мадуро је иначе захтевао да се преиспита укупан број гласова бирача на председничким изборима, након што је опозиција објавила евиденцију о гласању на интернету са 80 одсто гласачких места, а према којој је опозициони кандидат Едмундо Гонзалес убедљиво победио.

Према оцени суда, против Гонзалеса треба да се предузму мере због тога што се није појавио на суду.

image