Свет

НАТО против обарања руских ракета: Не желимо директан сукоб с Москвом

Алијанса је реаговала након што је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски подржао идеје о рушењу руских ракета с украјинског неба
НАТО против обарања руских ракета: Не желимо директан сукоб с Москвом© Kevin Dietsch/Getty Images

НАТО не жели да буде директно умешан у сукоб са Москвом, поручио је портпарол ове војне алијансе, одговарајући тако на захтеве Украјине да њихове западне присталице обарају руске ракете, али и на спремност пољског министра спољних послова Радослава Сикорског да његова држава на овај начин учествује у сукобу.

"НАТО није страна у сукобу и неће постати страна у њему", рекао је портпарол блока за шпанску новинску агенцију Европа прес, додајући да је одговорност блока да "спречи ескалацију".

Иако свака чланица блока има право да заштити сопствени ваздушни простор, требало би да се "блиско консултује" са другима када то "може да утиче на НАТО у целини", рекао је портпарол.

Алијанса се огласила преко свог представника након што је Сикорски у интервјуу за "Фајненшел тајмс" подржао идеју обарања руских ракета на украјинском небу.

"Када су непријатељске ракете на путу да уђу у наш ваздушни простор, то би била легитимна самоодбрана, јер када уђу у наш ваздушни простор, значајан је ризик да крхотине могу некога повредити", рекао је Сикорски за ФТ, додајући да чланство у НАТО-у није важније од одговорности сваке земље да заштити свој ваздушни простор.

Варшава и Кијев су у јулу потписали одбрамбени пакт који је предвиђао разговоре "у циљу испитивања образложења и изводљивости могућег пресретања" руских пројектила и беспилотних летелица, али пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш тврди да то никада неће бити остварено без одобрења НАТО-а.

Мирчеа Џоана, одлазећи заменик генералног секретара НАТО-а, рекао је за ФТ да блок поштује "суверено право сваке чланице да обезбеди националну безбедност", али да се "увек консултују пре него што крену у нешто што би могло да има последице по све нас". Пољска је увек била "беспрекорна" када су у питању такве консултације, додао је Џоана.

Према Џоаниним речима, НАТО мора да "учини све што је у нашој моћи да помогне Украјини и учини све што је у нашој моћи да избегне ескалацију".

image