Свет

Нетанјаху не попушта: Нико ми неће поповати

Израелски председник сукобљава се и са савезницима па и са члановима свог кабинета, али од својих планова не одустаје
Нетанјаху не попушта: Нико ми неће поповати© Justin Sullivan/Getty Images

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбија да "попусти" притиску да – или договори споразум о таоцима или оконча рат у Гази, јавља "Фајненшел тајмс".

Упркос томе што међународни посредници и израелски шефови безбедности упозоравају да би то спречило договор о ослобађању талаца које држи Хамас у Гази, Нетанјаху инсистира на дугорочном војном присуству дуж границе Газе са Египтом.

Израелски лидер не попушта ни након нереда који су широм земље избили током генералног штрајка којим је народ исказао револт због Нетанјахуовог неуспеха да обезбеди договор о таоцима. Улични протести избили су након што су у тунелима Хамаса пронађена тела шест израелских талаца. Хамас тврди да су људи страдали током ваздушног напада, а израелска војска то одбацује као "психолошки терор".

"Нико није више посвећен ослобађању талаца од мене. Али нико ми неће поповати", рекао је Нетанјаху.

Штрајк је био један од најснажнијих израза гнева јавности због Нетанјахуове владе од Хамасовог напада 7. октобра. Упркос молбама Вашингтона да покаже флексибилност како би омогућио споразум о прекиду ватре са Хамасом, Нетанјаху се чврсто држи идеје да је неопходно одржавању израелске контроле над такозваним Филаделфијским коридором, који се сада сматра главним каменом спотицања са којим се суочавају преговарачи.

"Овај коридор је од суштинског значаја за наше постојање", рекао је Нетанјаху, тврдећи да је граница "цев за кисеоник" која је омогућила Хамасу да прокријумчари оружје у Газу и "претвори се у чудовиште".

"Зато Хамас инсистира на томе. И из истог разлога ја инсистирам на томе", додао је Нетанјаху.

Упитан о изјави америчког председника Џозефа Бајдена да мисли да Нетанјаху није учинио довољно да омогући договор са Хамасом, израелски лидер је рекао да "не верује да је то Бајден рекао".

Што се тиче неслагања са појединим члановима сопственог кабинета, Израелски лидер поручује да очекује "да ће сви министри бити везани одлукама кабинета".

"Желе да правимо уступке кад држимо чизму на Хамасовој лобањи?" упитао је Нетанјаху, који је додао да ће Хамас попустити "кад схвати да нећемо окончати рат".

image