Свет

Украјина прети Монголији због Путинове посете: Сносићете последице

Портпарол украјинског министарства спољних послова запретио је Монголији зато што није ухапсила председника Путина по налогу Међународног кривичног суда
Украјина прети Монголији због Путинове посете: Сносићете последице© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Министарство спољних послова Украјине запретило је Монголији "последицама" јер није ухапсила руског председника Владимира Путина по доласку у Улан Батор у понедељак и изручила га Међународном кривичном суду (МКС).

Реч је о првој посети руског председника некој од држава чланица МКС-а откако је суд са седиштем у Хагу издао налог за његово хапшење прошле године.

Налог обавезује 124 државе потписнице Римског статута, споразума из 1998. којим је формиран МКС, да приведу Путина и изруче га уколико он крочи на њихово тло, али је портпарол Кремља Дмитриј Песков пре пута рекао да Москва "не брине" да ће руски "пријатељи из Монголије" извршити налог тог суда.

Након што је Путин слетио без икаквих проблема, портпарол украјинског министарства спољних послова Георгиј Тихи огласио се на друштвеним мрежама да се жали.

"Неуспех монголске владе да изврши обавезујући налог МКС за хапшење Путина представља тежак ударац за Међународни кривични суд и међународни систем кривичног правосуђа", написао је он на Иксу.

Тихи је додао да је "Монголија дозволила оптуженом злочинцу да избегне правду, чиме је поделила одговорност за његове ратне злочине. Радићемо са партнерима како бисмо осигурали да ово има последице по Улан Батор".

МКС би могао формално да осуди Монголију јер није спровела налог. Међутим, суд нема овлашћења да изриче новчане казне, санкције или било које друге казне, а недостаје му и било какав механизам спровођења сопствених налога, пошто државе чланице могу да изаберу да ли ће поштовати његове одлуке.

Ни Русија, ни Украјина нису чланице МКС-а. Украјински парламент је прошлог месеца ратификовао статут, али је укључио клаузулу у којој се наводи да неће признати надлежност суда у случајевима који укључују украјинске држављане.

МКС је у марту 2023 издао налог за хапшење Путина и руску комесарку за права детета Марију Лвову-Белову, оптужујући их за "противправну депортацију" деце из "окупираних области Украјине".

Москва је одбацила оптужбе као апсурдне, истичући да њене снаге евакуишу цивиле из зоне борбених дејстава где им прети непосредна опасност од удара украјинске артиљерије и беспилотних летелица.

image