Израел бесан због британског ембарга на извоз оружја: Наградили сте Хамас

Упркос томе што јеврејска држава из Уједињеног Краљевства увози само један одсто оружја, најављени ембарго могао би да јој помрси рачуне

Израел је оптужио Велику Британију да је наградила припаднике Хамаса, након што је та држава објавила планове да суспендује неке од дозвола за извоз оружја јеврејској држави.

Дејвид Лами, министар спољних послова, рекао је, наиме, посланицима да је двомесечна ревизија открила "јасан ризик" да би се оружје Велике Британије могло користити приликом озбиљних кршења међународног хуманитарног права и најавио да ће Британија одмах суспендовати 30 постојећих дозвола за извоз оружја Израелу, укључујући компоненте за војне авионе, хеликоптере и дронове.

Високи израелски званичник рекао је за "Телеграф" да је одлука Уједињеног Краљевства "награда за Хамас", која је уследила истог дана када је сахрањено шест талаца чија су тела пронађена у тунелима ове групе. Реаговао је и део Британаца- незадовољан што је влада, како сматрају, ову одлуку донела на захтев пропалестинских активиста.

Вашингтон тврди да нема основа за обуставу извоза оружја, иако је један од званичника америчке администрације указао на различите правне стандарде у вези са продајом оружја у Великој Британији. Он је наговестио и да, око те одлуке, нема анимозитета између Беле куће и Даунинг стрита. 

"Ово се дешава у време када водимо рат на седам различитих фронтова – рат који је покренула дивља терористичка организација, ничим изазвана. У време када оплакујемо шест талаца које је Хамас хладнокрвно погубио унутар тунела у Гази. У време када се боримо да вратимо кући 101 таоца", жали се Јоав Галант, израелски министар одбране.

Високи израелски званичник рекао је за Телеграф да је Израел "бесан" због одлуке Британаца и да би та држава требало да размисли о "сигналу који шаље свету".

Главни рабин, Ефраим Мирвис, рекао је такође, да је невероватно да је британска влада, "блиски стратешки савезник Израела", најавила делимичну суспензију дозвола за оружје, "у време када Израел води рат за свој опстанак на седам фронтова".

"Нажалост, ова најава ће послужити да охрабри наше заједничке непријатеље. То неће помоћи да се обезбеди ослобађање преосталог 101 таоца, нити ће допринети мирној будућности коју желимо и за коју се молимо, за све људе у региону и шире", указао је.

Током опште изборне кампање, лабуристи су се суочили са притиском пропалестинских активиста да заузму оштрији став према Израелу како би освојили места у којима је већинска муслиманска популација.

Конзервативци су у понедељак увече оптужили Владу да је одлуком о продаји оружја само "умирила" тврду левицу.

Веће јеврејског руководства је саопштило да би Ламијева одлука "могла да доведе у опасност дуготрајно одбрамбено и обавештајно партнерство Уједињеног Краљевства и Израела, које је кључно за властиту сигурност Велике Британије".

Упркос љутњи у Израелу због те одлуке, не верује се да земља планира дипломатску реакцију на такав потез.

Велика Британија је од 2008. извезла оружје у Израел у вредности од преко 576 милиона фунти, издавши 108 дозвола за извоз оружја између 7. октобра 2023. и 31. маја ове године.

Извоз, који је 2023. износио 18,2 милиона фунти, креће се од компоненти за подморнице, хеликоптере, борбене авионе Ф-15, Ф-16 и Ф-35, као и невојну опрему, попут опреме за телекомуникације и хемијску производњу.

Ф-35 су посебно важни јер повећавају израелску војну ваздушну супериорност у региону, будући да је то, како "Телеграф" подсећа, једина земља на Блиском истоку која поседује те ловце.

Израел увози око 69 одсто свог оружја из САД и мање од једног процента из Велике Британије, али стручњаци верују да би ембарго на оружје ипак могао имати "критичне импликације" и дуготрајне последице за израелску војску.