Свет

"Форбс": Украјинским трупама јужно од Покровска прети опкољавање

Делови четири бригаде украјинске војске се због напредовања руске војске у ДНР налазе у незавидном положају
"Форбс": Украјинским трупама јужно од Покровска прети опкољавањеGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Напредовање руске војске ка Покровску не угрожава само овај град, његове линије снабдевања и украјинске јединице распоређене у њему, већ доводи у опасност и украјинске трупе јужно од Покровска, пише "Форбс".

Како се наводи, руске снаге које потенцијално имају десетине хиљада трупа су се приближиле на око 10 километара од Покровска, истовремено заобилазећи украјинске трупе на линији која се протеже од села Мемрик низ реку Волчја, која тече од севера ка југу на око пет километра источно од Мемрика.

Као резултат тога, настала је избочина која штрчи ка истоку, односно ка руској линији фронта, а уз неколико одлучних маневара руске војске, ова избочина могла би се претворити у замку за стотине украјинских војника.

Унутар ње налазе се делови 59. моторизоване бригаде, 68. "јегер" (лаке пешадијске) бригаде,117. бригаде територијалне одбране и 15. бригаде Националне гарде. У питању су значајне снаге, чија судбина зависи од 25. ваздушно-јуришне бригаде која се тренутно бори за село Украјинск, северозападно од избочине.

Уколико 25. бригада, опремљена борбеним возилима пешадије "мардер" немачке производње, "не заустави непријатеља код Украјинска, повлачење би могло довести до падања у непријатељско окружење", упозорава Украјински центар за одбрамбене стратегије.

То значи да би делови бар четири бригаде украјинске војске били опкољени јужно од Покровска, пише изразито проукрајински амерички лист и додаје да је повлачење Украјинаца можда већ покренуто, што би био добар потез украјинске команде.

"Било би препоручљиво да се повуку из тог подручја пре него што им руске снаге пресеку путеве за снабдевање и повлачење", наводи проукрајински Конфликт интелиџенс тим, додајући да би украјинска војска могла да исправи линију одбране и направи утврђења неколико километара западно.

Према оцени "Форбса", напуштање избочине би значило предају око 77 км² територије руској војсци, али би сачувало читаве батаљоне украјинске војске у пресудном тренутку. Иако би то допринело одбрани самог града Покровска, положаји украјинске војске око овог града су "крхки".

"Остало је мало војника. Толико мало да би се губитак делова четири бригаде унутар избочине могао показати катастрофалним за Украјинце. У исто време, успешна евакуација тих скоро опкољених трупа могла би да учврсти исправљену и скраћену украјинску линију одбране", закључује амерички лист.

image