Нестао у облаку дима: Како је немачки пројекат легализације марихуане пропао

Бирократија, политика и правила скршили су немачке планове у прах - и отворили тржиште за дилере

Дуго најављивана легализација канабиса у Немачкој није успела да испуни једно од највећих обећања владајуће коалиције - искорењивање црног тржишта.

Када је уведен раније ове године, министар здравља Карл Лаутербах тврдио је да ће закон "оставити дилере без посла" и бити оружје у борби против банди које продају опаснију и често хемијски третирану "траву".

Али због бирократије, политичке невољности и ЕУ, само су дилери имали користи од рекалсираних правила, пише "Политико".

Од 1. априла одрасли могу да поседују до 25 грама канабиса и да узгајају највише три биљке код куће. А од јула, Немачка је такође дозволила "канабис клубове", где до 500 одраслих могу да постану чланови и узгајају и набављају канабис за личну употребу.

Проблем је у томе што је сада легално шетати улицом са неколико грама марихуане у џепу, али није легално куповати "траву" у Немачкој, што оставља дилерима широк простор да "попуни празнине".

"Канабис којим се илегално тргује и даље углавном долази из Марока (хашиш) и Шпаније (марихуана) и транспортује се у Немачку камионима преко Француске, Белгије и Холандије или се овде производи у илегалним затвореним плантажама", речено је за "Политико" из немачког Савезног уреда криминалистичке полиције (БКА).

Федерално министарство здравља снажно пориче да је његов опуштенији приступ марихуани подстакао црно тржиште. "Ми изричито не делимо ову критику", рекао је портпарол министарства за "Политико".

Легализација канабиса била је део споразума између тространачке коалиционе владе и финализована је пре око шест месеци. Проблем је што се због лиценце и троме и огромне бирократије "канабис клубови" нису прошилили колико се очекивало.

Када су либерали и зелени формирали коалицију са социјалдемократама, видели су историјску прилику да Немачка постане прва земља у Европи која је легализовала комерцијалну продају дроге. То обећање су уписали у свој коалициони споразум са социјалдемократама.

Идеја је била да се само легалном алтернативом може борити против црног тржишта. Пројекат је убрзо наишао на велике препреке, посебно у Европи.

Земље ЕУ су подељене у том питању, а неке, укључујући Шпанију, Холандију и Аустрију, имају либералнији приступ, док су земље попут Француске рестриктивне.

Али европске правне баријере су, посебно, брзо учиниле Берлин нервозним.

Продаја дроге (укључујући канабис) је забрањена широм ЕУ, као и њена производња и прекогранична трговина. Суочени са правном катастрофом, Лаутербах и коалиција одлучили су да поделе закон на етапе.

Одлучили су да прво легализују потрошњу и приватно гајење дроге, а да одложе планирану комерцијалну продају и производњу, што је мало вероватно да ће бити реализовано у овом сазиву владе.

Првобитно обећање коалиције је стога сведено на облачић дима.

Легализација марихуане могла би свеукупно да нестане у облаку дима будући да је мало вероватно да ће преживети промену владе коју предводе конзервативци после избора следеће године, за шта анкете кажу да ће се десити.