Како је један транспарент разоткрио проевропске "борце против литијума"

"Ни грумен руде ЕУ окупатору", поручио је део учесника протеста против "Рио Тинта". Неким од њихових сабораца се то није ни најмање допало па су скупови названи "антизападним"

Било је то попут оне приче кад је човек повикао: "Добар дан, зла жено", а једна од њих се, у томе препознала, па скочила и упитала:"Откуд ти знаш да сам ја зла".

Исто тако су и, када је на протестима против ископавања литијума приказан транспарент "Ни грумен руде ЕУ окупатору, Рио Тинто марш из Србије", поскакали бројни проевропски активисти, да нас убеде како Европска унија није зла.

Показали су нам, међутим, само да су у великој мери истините речи портпарола министарства спољних послова Марије Захарове - постоје, изгледа, "псеудодемократски кругови", који како она тврди "цинично настоје да злоупотребе природну забринутост грађана" у вези са ископавањем литијума.

Јер, заједништво у борби за заштиту природе потрајало је само док у питање није доведена алфа и омега постојања евроатлантиста – Европска унија. А она је преча од екологије, преча и од Србије. Сви они који би се усудили да кажу како је "врли Запад" заправо окупатор, само су под "руским малигним утицајем". И немају право да протестују.

Као да је, у тим демократским световима, не дај Боже забрањена слобода мишљења која није у складу са европским интересима. Јер зашто би иначе, евроскептике толико нападали ако је циљ и њих, "еврофила", да врата Србије за "Рио Тинто" остану затворена? Ако им они, који ЕУ виде као окупатора, толико сметају, може ли се онда посумњати да њихови интереси нису само еколошки, већ да су се борби за заштиту животне средине "прилепили" из неких других циљева? Нису ли они, ако су се већ толико узнемирили због једног транспарента - попут оне "зле жене" са почетка приче?

Покрет "Еко стража" један од најгласнијих у борби против литијума брже-боље се, ничим изазван оградио од овог транспарента, а читави протести су провучени кроз муљ проевропских твитер профила. Само због "забрањеног" израза "ЕУ окупатори".

"Протест који напише: 'ЕУ окупатору…' поред тога што негира чињенице и агресивно не дозвољава разговор, те окупља опскурне ликове као говорнике теорија завера треба да се одржава и да изрази гласно шта има. Мени само место није ту нити бих тако нешто подржао", с евроатлантских висина појашњава својим пратиоцима Наим Лео Бешири, подједнако убедљиво како нас је својевремено подучавао и да је НАТО "одбрамбени савез".

На коментар једног од пратилаца да је проблем у томе што је Европска комисија "правила катастрофалне кораке", аналитичар одговара у свом стилу: проблем је руска антизападна пропаганда. А Наим Лео се добро разуме у та пропагандна посла - то нам је показао када се "заклињао" да НАТО није у сукобу с Русијом, а да је све друго "пропаганда".

То што су се литијумом отворено бавили европски званичници- почев од Урсуле фон дер Лајен, па све до Олафа Шолцa, и што је исте циљеве, кажу многи, имао и Емануел Макрон, једноставно не треба узимати у обзир. Јер док су европски лидери најављивали сјајну будућност Србије осветљену литијумским батеријама, успут, заборављајући да појасне зашто се литијум, када је већ толико добар не рудари у остатку Европе, Руси су, ако је веровати овом стручњаку, преузели еколошке протесте.

Активисти окупљени око Партије радикалне левице били су међу демонстрантима који су носили "спорни транспарент", а на овакве оптужбе, критичарима одговарају називајући их "либералном шачицом активиста".

"Евроинтеграциони либерали и НАТО лобисти из редова 'опозиције' у Србији оптужили су нас и наше пријатеље да смо 'убачени елементи', 'КГБ плаћеници' и томе слично. Подсећамо да је Рио Тинто план ископавања литијума директно подржан и наметнут Србији од стране Европске уније. Очајнички покушаји либерала да убеде народ да није проблем у целом капиталистичком систему у Србији који је потпуно потчињен Европској унији, већ искључиво у Александру Вучићу народу не пију воду", истичу они, додајући да ЕУ, кроз директне стране инвестиције и кредите контролише српску привреду.

Подвлаче и да су ЕУ, САД и НАТО "окупатори Србије и читавог Балкана" и тврде да су транспарентом који су носили "просто исказали народну вољу", јер "народ је против ископавања литијума, народ је против диктата Европске уније".

Ако је тај народ против Европске уније, боље му је да ћути, само што нам јасно не каже укрофил и прозападни активиста, адвокат Чедомир Стојковић, који истиче да је спорни транспарент показатељ како "антиевропски елементи преузимају протесте против литијума и Рио Тинта".

"Ти елементи у Србији су увек организовани од стране Кремља. А то организовање никад не може да прође без подршке владе Србије. Протести са оваквим порукама директно раде у корист Вучића који се сада у Европи представља као опција која је прихватљивија у односу на ову алтернативу. Помажете диктатору да се представи као Европљанин! А да је могуће променити власт без помоћи - већ би то урадили", истиче адвокат чија је канцеларија увела санкције Русији.

Пензионисана политичар Весна Пешић, међутим, иако либерална замало као Чедомир, има потпуно другачији став.

"Скроз грешите, јер сте задрти. Све вам је Кремљ, нема друго. Ваљда и ми домороци можемо да чувамо нашу земљу од Шолца и фон Лајден, коб**е једне која се обратила Вучићу са 'драги Александре, честитам вам на реформама'! Ти ваши много воле кримосе и диктаторе, баш као и Путин", тврди Пешићева.

Чедомир Стојковић, кога ових дана нарочито потреса најављени сусрет министра Вулина са руским председником Путином, али изјава Вучића да Курти планира етничко чишћење Срба, довољно је стрпљив да Пешићевој појасни да је израз "ЕУ окупатори" стратешка комуникација коју користи "Руска Федерација ради подстицања анти-ЕУ расположења у циљаним земљама и то је врло геополитичка, а не еколошка порука".

"Док је велики део грађана под медијском паљбом објективно забринут због могућег ископавања литијума кроз маглу се назиру прави циљеви и организатори протеста. Анти-ЕУ протести упаковани у агресивну кампању против сваког ко и помисли да би главну реч требало да струка", покушава да обрне причу и Драган Шутановац, бивши председник ДС-а.

"Бесконачну мудрост", некадашњи министар одбране, црпи из медија под контролом Владимира Зеленског, који, гле чуда, за српске протесте, такође криве Русе. Тако је, Шутановац поделио текст украјинског портала "Гилдхол" у коме се тврди како "Русија вероватно стоји иза протеста против споразума Србије са Европском унијом о ископавању литијума јер је широка група актера повезаних са Русијом укључена у окупљање демонстраната, укључујући масовне медије, политичке странке и екстремистичке организације".

Пре ће бити, међутим, да је, и кад је реч о овом тексту, али и гневу домаћих евроатлантиста, овде само у питању још једна повика "ено лопова". Не гледајте шта ЕУ ради, погледајте ка истоку - поручују нам проевропски борци против литијума. Јер, ако погледамо довољно далеко, чак тамо према Москви - можда нећемо видети како је један обични транспарент раскринкао интересне групе које немају никакве везе са екологијом.