Свет

Бела кућа: Часна реч, Камала Харис је спољнополитички маг из сенке

Бајденова администрација покушава да надокнади три године гурања Харисове у запећак
Бела кућа: Часна реч, Камала Харис је спољнополитички маг из сенкеGetty © Scott Olson / Staff

Бела кућа све више рекламира улогу потпредседнице Камале Харис у спољној политици од одлуке председника Џозеа Бајдена да одустане од кандидатуре за реизбор, пише "Политико" позивајући се на транскрипте и друга званична документа.

Тако је Камала Харис поименце поменута да се придружила телефонском разговору Бајдена са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом (интересантно је да од 7. октобра до 25. јула ниједном није поменута да је учествовала у разговорима Бајден-Нетанјаху), а саветник за националну безбедност Џејк Саливан није пропустио да је помене на конференцији за новинаре у Кини.

На питање да ли се кинески лидер Си Ђинпинг распитивао о ставовима Камале Харис о Кини, Саливан је уместо тога "трубио" о њеном доприносу азијској стратегији администрације.

"Потпредседница Харис је била централни члан Бајденовог спољнополитичког тима, водећи члан и била је део дизајна и извршења укупне стратегије у Индо-Пацифику", рекао је Саливан новинарима.

Помињање Камале Харис, или било ког потпредседника поименце је неуобичајено и сугерише да Бела кућа после три године игнорисања покушава да јој да на кредибилитету док се суочава са питањима о способности да управља међународним пословима и искусним противником у виду бившег председника Доналда Трампа.

Да би јој поправили имиџ, званичници Беле куће уз помоћ мејнстрим медија сада форсирају наратив да је донедавно невидљива Харисова заправо била "владар из сенке" и особа која је утицала на најважније спољнополитичке одлуке администрације - од пребацивања авганистанских избеглица на Филипине, преко америчких и савезничких акција у Индо-Пацифику и размене затвореника са Русијом, до мировних преговора на Блиском истоку.

Колико добро памћење имају амерички бирачи, остаје да се види.

image