Свет

Како су неонацисти спречили (још већи) успех АфД-а у Саксонији

Да су бирачи странака признати као неонацисти гласали за АФД, освојили би невероватних три процента више - и тиме би победили на изборима у Саксонији.
Како су неонацисти спречили (још већи) успех АфД-а у Саксонији© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачка странка Алтернатива за Немачку (АфД) води на изборима за парламент у савезној покрајини Тирингији, док на изборима у Саксонији води опозициона Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), а са малим заостаком следи је АфД, показују резултати излазних анкета.

Демохришћани Михаела Кречмера освојили су 31,9 одсто гласова. Следи АфД са 30,6 одсто, за длаку остављајући мањину која је блокирала изборе у државном парламенту, пише "Билд".

Ко је украо АфД-у одлучујуће гласове за победу?

Члан Бундестага из редова АфД-a Мартин Сихерт пожалио се на ову околност на Иксу.

Према рачуници, "Слободни Саси" – десничарски екстремисти и признати неонацисти – освојили су 2,2 одсто на изборима. "Савез Немачке" и "Унија вредности" добили су по 0,3 одсто, а "Основна демократска партија Немачке" добила је 0,2 одсто.

Како је рекао Сихерт, ниједна странка и група није ушла у парламент и додао да су њихови бирачи у недељу гласали за АфД, освојила би невероватних три процента више - и тиме би победили на изборима у Саксонији.

Поред тога, АфД би имао мањину са више од 40 места у парламенту.

"Да је три одсто гласало за АфД, онда би АфД имао више од трећине места у парламенту, неопходних, на пример, да би се зауставиле уставне промене старих партија", објавио је Сихерт на Иксу.

image