Свет

Нетанјаху бесан због обуставе британског оружја, буни се и Борис Џонсон

Шеф британске дипломатије Дејвид Лами јуче је објавио да ће Велика Британија суспендовати 30 од укупно 350 извозних лиценци за оружје намењено Израелу
Нетанјаху бесан због обуставе британског оружја, буни се и Борис Џонсон© Tanjug/AP Photo/Thomas Krych

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да је британска влада донела "срамну одлуку" да суспендује део извозних лиценци за оружје намењено Израелу.

Шеф британске дипломатије Дејвид Лами јуче је објавио да ће Велика Британија суспендовати 30 од укупно 350 извозних лиценци за оружје намењено Израелу.

Ова одлука је донета након што је нова лабуристичка влада саопштила да је открила да постоји "јасан ризик" да британско оружје буде коришћено у озбиљним кршењима међународног права везаним за третман палестинских затвореника и испоруке помоћи Гази.

Овакав потез уследио је дан након што су израелске снаге откриле тела шесторо убијених талаца у тунелу у Гази, пренео је Ројтерс.

Нетанијаху је додао да та одлука неће променити одлучност Израела да порази Хамас, геноцидну терористичку организацију која је, како је рекао, дивљачки убила 1.200 људи 7. октобра прошле године.

Израелски премијер је додао да ће ова погрешна британска одлука само охрабрити Хамас.

"Без или са британским оружјем, Израел ће победити у овом рату и осигурати нашу заједничку будућност", поручио је он.

Лами је после победе Лабуриста на општим изборима рекао да ће ревидирати продају оружја савезнику Израелу како би обезбедио да је она у складу са међународним законима.

Британски извоз оружја износи мање од једног процента од укупне количине оружја коју Израел добија, а Лами је рекао да ова суспензија извозних лиценци неће имати материјалног утицаја на безбедност Израела, као И да Британија наставља да подржава израелско право на самоодбрану.

Буни се и Борис Џонсон

Бивши британски премијер Борис Џонсон оптужио је данас нову британску лабуристичку владу да је "напустила" Израел, након што је Британија обуставила продају неких компоненти оружја које израелска војска употребљава у Појасу Газе.

"Хамас још држи многе невине јеврејске таоце док Израел покушава да спречи да се понови масакр од седмог октобра. Зашто (Министар спољних послова Велике Британије) Дејвид Лами и (Прмијер Кир) Стармер напуштају Израел, да ли желе да Хамас победи?", написао је Џонсон на свом налогу на мрежи Икс.

Како преноси "Политико", Џонсон је дугогодишњи сарадник Израела, који је свако разматрање да се прекине испорука оружја Израелу називао "лудим'' и ''срамним''.

image