Свет

Мађарска променила дневни ред у Бриселу: Без дискусије о коришћењу замрзнуте руске имовине

Састанак сталних представника ЕУ биће одржан сутра
Мађарска променила дневни ред у Бриселу: Без дискусије о коришћењу замрзнуте руске имовине© Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Мађарска, која председава Саветом Европске уније, скинула је са дневног реда састанка сталних представника земаља заједнице питање коришћења прихода од замрзнутих руских средстава за сервисирање и отплату кредита за помоћ Кијеву, следи из документа објављеног уочи састанка.

Састанак сталних представника ЕУ биће одржан у среду.

"Са дневног реда састанка уклоњена је следећа тачка: Економска и финансијска питања – коришћење ванредних средстава од замрзнутих  средстава Русије за сервисирање и отплату кредита. Презентација Европске комисије, размена мишљења", наводи се у документу.

Истовремено је планирана расправа о предстојећем самиту ЕУ и земаља Персијског залива у октобру, извештају о конкурентности ЕУ и борби против сексуалног злостављања деце.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је пребацивање неформалних састанака министара спољних послова и одбране ЕУ из Мађарске у Брисел, на инсистирање шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, сигнал целом свету да је ЕУ поставила курс за успостављање режима диктатуре европске институције.

"Скреће се пажња да су поменути неформални министарски састанци, на инсистирање шефа европске дипломатије, премештени у Брисел, иако се такви догађаји, по пракси, одржавају на територији државе која председава Саветом ЕУ. Сада је то Мађарска. Ово је недвосмислен сигнал за читав свет: Европска унија је заузела курс ка успостављању диктатуре европских институција, подређености државама чланицама су анатема, а земље које се држе реалне ситуације су строго кажњене", наводе се њене речи сајту Министарства спољних послова Русије.

Мађарска председава Саветом ЕУ од јуна до краја 2024. године у складу са принципом ротације. Будимпешту у институцијама ЕУ критикују због независне позиције о Украјини и односима са Русијом.

Европска комисија, као и неке земље уније, бојкотују неформалне састанке министара земаља уније које одржава Мађарска у оквиру свог председавања. Истовремено, Мађарска, као председавајућа, одобрава дневни ред састанака, укључујући састанке сталних представника.

Москва је више пута нагласила да је коришћење руских замрзнутих средстава противзаконито и да ће сходно томе, на овај или онај начин, бити предмет неких реципрочних дејстава и судског поступка.

image