Свет

Председник без авиона: Како је Вашингтон опет погазио међународно право

Нема шта Вашингтон није урадио против венецуеланског председника Мадура, ипак, сада је отишао корак даље који би могао да буде пут без повратка
Председник без авиона: Како је Вашингтон опет погазио међународно право© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, File

Читаву артиљерију санкција Сједињене Америчке Државе употребиле су против председника Венецуеле Николаса Мадура, а кад су увидели да ни то не помаже, чак два пута су његове политичке противкандидате прогласили за победнике избора.

Док је свет већ и заборавио на самопроглашеног председника Хуана Гваида, за новог победника избора сада је проглашен Едмунд Гонзалес Урути.

Ни то није помогло. Зато је Вашингтон јуче отишао корак даље – одузео је председнички авион Мадуру.

Акција је формално спорведена позивајући се на одлуку о санкцијaма из 2019. године по којима је америчким фирмама забрањено да послују са особама које раде за Владу Венецуеле.

Како је саопштило америчко Министарство правде, истражитељи су још 2022. године пратили куповину авиона коју је наводно обавила финктивна компанија са Кариба за авион "фалкон" 900 ЕКС вредан 13 милиона долара.

Преко Кариба је авион и доспео у Венецуелу. Саопштено је и да је Вашингтон пратио како авион под бројем Т7-ЕСПРТ лети у и из војних база у Венецуели, као и сâм председник у званичне посете другим државама.

Дакле, све време је Мадуро користио авион, али је Вашингтон баш јуче решио да умеша прсте, и то нешто више од месец дана откако су проглашени резултати избора у Венецуели, кад је постало јасно да је Мадуро освојио трећи мандат.

Поставља се питање зашто је Америка баш сада запленила председнички авион и да ли би било другачије да је на изборима победио миљеник Запада.

"Није важно колико су приватни авиони фенси или колико су моћни званичници – ми ћемо немилосрдно радити са нашим партнерима овде и широм света да идентификујемо и вратимо сваки авион који је илегално прокријумчарен ван Сједињених Држава", поручио је помоћник секретара из Министарства трговине Метју С. Акселрод у саопштењу Стејт департмента.

Колико је ова одлука заснована на поштовању међународног права и да ли је потребно објашњавати колико није?

Америка је изградила уместо међународног права поредак заснован на правилима, а постоји само једно правило – како нама одговара и кад нам одговара, каже професор са Правног факултета Универзитета у Новом Саду Бранислав Ристивојевић.

"Нема ту никаквог међународног права, дошли су у ситуацију да узму државни венецуелански авион, јер им се може", каже Ристивојевић за РТ Балкан.

Напомиње да је у питању разградња међународног права, поретка у којем се туђе власништво уважава и поштује јер се очекује да ће сутра и ти други поштовати ваше власништво.

"Већ дуго Америка не поштује међународно право и зато су изградили антипоредак, на шта је указао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Такав антипоредак се најчешће обије о главу ономе ко покушава да га изгради", оцењује наш саговорник.

Указује на то да Америка не поштује међународно право ни у далеко важнијим стварима, па је тешко очекивати да ће се другачије понашати када је у питању државни авион.

"Може им се па отимају, али ће тако и изгубити све", закључује Ристивојевић.

Да Вашингтон не осећа потребу да поштује међународно право, довољно је присетити се Монроове доктрине коју је још у 19. веку амерички председник формулисао, а по којој је читава западна хемисфера "америчко двориште".

Под привидном борбом против европског колонијализма, Америка је годинама спроводила војне интервенције, блокаде, санкције, финансирала преврате и оружане побуне широм латиноамеричких земаља.

А ко се супротстави таквим проноситељима слободе, права и демократије, мораће да путује без авиона.

image