Свет

Немачка: Држимо се плана о испоруци ПВО система Украјини

Немачкој се придружује и Норвешка, чија ће влада издвојити 53,32 милиона долара Међународном фонду за Украјину (ИФУ) за куповину дронова и опреме за противваздушну одбрану
Немачка: Држимо се плана о испоруци ПВО система Украјини© Tanjug/Robert Michael/dpa via AP

Немачка се придржава плана о испоруци 12 ПВО система ИРИС-Т СЛМ Украјини, пренео је данас Ројтерс позивајући се на неименоване изворе.

Већ су испоручене четири ПВО јединице, очекује се да ће још две бити испоручене до краја године, а још шест њих након тога.

Украјина је прошлог месеца саопштила да јој је потребно 25 система противваздушне одбране Патриот да би у потпуности одбранила свој ваздушни простор и заштитила земљу од руских ракетних напада, а министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба позвао је Запад да испуни обећања о брзом слању војне подршке Украјини.

"Ми плаћамо сва ова кашњења, материјалном штетом и губитком живота", рекао је он.

Норвешка издваја 53 милиона долара за дронове и ПВО

Норвешка влада ће издвојити 570 милиона норвешких круна (53,32 милиона долара) Међународном фонду за Украјину (ИФУ) за куповину дронова и опреме за противваздушну одбрану, наведено је на сајту владе.

Допринос је резултат сарадње Велике Британије, Холандије, Литваније и Норвешке.

"Украјини је хитно потребно више војне опреме за заштиту од руске агресије. Заједно са другим земљама, Норвешка ће учинити све што је могуће да помогне", рекао је министар одбране Бјорн Арилд Грам.

Норвешка је већ дала 1,8 милијарди норвешких круна за ИФУ почевши од 2022.
Заједно са Великом Британијом, Холандијом, Данском, Шведском, Литванијом, Аустралијом, Новим Зеландом и Исландом, укупно је издвојено више од 12,5 милијарди норвешких круна.

Норвешка је у прошлости већ допринела набавци, између осталог, опреме за противваздушну одбрану, опреме за разминирање, артиљеријске муниције и возила, а у јулу је издвојила милијарду норвешких круна (92,69 милиона долара) за подршку украјинској противваздушној одбрани.

image