Свет

Дан оставки у Кијеву: Зеленски разрешио заменика шефа кабинета, министри се опраштају од фотеља

Шеф парламентарне фракције "Слуга народа" Дејвид Аракамија најавио је да ће сутра бити дан оставки. Према његовим речима, више од 50 одсто кабинета ће бити промењено
Дан оставки у Кијеву: Зеленски разрешио заменика шефа кабинета, министри се опраштају од фотеља© Kirill Chubotin/Keystone Press Agency

Владимир Зеленски разрешио је указом Ростислава Шурму са места заменика шефа свог кабинета.

Како је објављено на сајту украјинског председништва, указ је потписан данас.

Такође, потпредседница Владе за европске интеграције Украјине Олга Стефанишина поднела је данас оставку на ту функцију, саопштио је председник Врховне раде Руслан Стефанчук.

"Врховна рада Украјине примила је писмо о оставци О. В. Стефанишине, потпредседнице Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције", објавио је Стефанчук на Фејсбуку.

Њена оставка биће разматрана на једној од наредних седница, додао је он.

Министар стратешке индустрије Украјине Олександар Камишин, министар правде Денис Маљусик, министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стрилц и шеф Фонда државне имовине Виталиј Коваљ такође су данас поднели оставке, преноси Танјуг. 

Шеф парламентарне фракције "Слуга народа" Дејвид Аракамија најавио је да ће сутра бити дан оставки. Према његовим речима, више од 50 одсто кабинета ће бити промењено.

Занимљиво да је управо Ростислав Шурма изнео цифру коју Кијев тражи од Запада за обнову земље. Он је у јуну казао да ће 40 милијарди долара за почетак реконструкције бити потребно за набавку гвожђа и челика.

Наша визија је да изградимо индустрију зеленог челика од 50 милиона тона у Украјини", рекао је он.

То би омогућило земљи да постане најјефтинији светски добављач такозваног "зеленог" челика, направљеног без употребе фосилних горива, и да постане велика подршка европским напорима да се декарбонизира, уз значајне инвестициије у нове ветроелектране, соларну, нуклерану и хидроенергију.

image