Свет

Министарство правде САД открило оптужницу против лидера Хамаса за тероризам

Политички лидер Хамаса Јахја Синвар оптужен је за планирање и спровођење терористичких напада на Израелце и Американце
Министарство правде САД открило оптужницу против лидера Хамаса за тероризамGetty © Fatemeh Bahrami/Anadolu

Министарство правде САД обелоданило је оптужницу за тероризам против лидера политичког крила Хамаса, Јахје Синвара, због изненадног напада палестинске милитантне групе на Израел 7. октобра, у којем је убијено око 1.200, а киднаповано више од 200 људи.

ФБИ је подигао оптужницу у фебруару, али је она била запечаћена до уторка.

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд саопштио је да су Синвар и пет других високих чланова били саучесници у "планирању, подршци и вршењу терористичких злочина".

Оптужбе укључују обезбеђивање средстава и пружање материјалне подршке тероризму, учествовање у завери, спровођење бомбашког напада и "употребу оружја за масовно уништење".

"Деценијама су Хамас и његово руководство били посвећени искорењивању Државе Израел и убијању и сакаћењу било кога – укључујући десетине Американаца – ко би им стао на пут", наводи Министарство правде САД. Додаје се да је 7. октобра убијено више од 40 америчких држављана, а да је још осам отето или се води као нестало.

Осим Синвара, Министарство правде САД је оптужио лидера Хамаса у дијаспори Халеда Мешала и шефа спољних послова Алија Бараку, који бораве у Катару и Либану.

Друга тројица званичника Хамаса које тражи америчко Министарство правде у међувремену су убијена. Бивши шеф политичког крила Хамаса Исмаил Ханије убијен је у Техерану у јулу. Израел је тврдио да су команданти Мохамед Деиф и Марван Иса убијени током ваздушних напада ИДФ-а у Гази.

Хамас, међутим, није потврдио њихову смрт.

Како преноси Ројтерс, Министарство правде САД се надало да ће Ханијеа ухватити живог, али је на крају одлучило да открије оптужбе након вести о његовом убиству.

У мају је главни тужилац Међународног кривичног суда затражио од судија да издају налоге за хапшење Ханија, Синвара и Деифа, као и израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и израелског министра одбране Јоава Галанта, услед оптужби за ратне злочине.

Јужна Африка је прошле године Међународном суду правде поднела оптужницу против Израела за геноцид у Гази, где је од почетка војне операције Тел Авива убијено више од 40.000 Палестинаца. Израел је те оптужбе одбацио као "апсурдне".

image