Свет

Италијански портал: Непријатељи рaта у Украјини су победили у Тирингији и Саксонији

После избора у две савезне државе, италијански медији износе тврдње да се у Немачкој поново ствара клима Вајмарске републике, која је довела до успона Хитлера, тражећи од Европе да се дистанцира не само од лоше Мађарске већ и од лоше Немачке
Италијански портал: Непријатељи рaта у Украјини су победили у Тирингији и СаксонијиGetty © Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images

Немачке савезне државе Тирингија и Саксонија, са резултатима избора о којима Италија може само да сања, јасно указују да Немци желе корените промене, пише италијански сајт "Електомагацине".

У Тирингији је победила десничарска Алтенатива за Немачку (АфД), која је освојила друго место у Саксонији, где је практично у рангу са конзервативном Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ). На трећем месту је Савез Саре Вагенкнехт (БСВ), који представља левицу која нема никакве везе са италијанском опозицијом.

И АфД и БСВ су против дивље имиграције и за репатријацију илегалних имиграната.

Није случајно што италијанске телевизије износе тврдње да се у Немачкој поново ствара клима Вајмарске републике, која је довела до успона Хитлера. С обзиром на блискост Саре Вагенкнехт са комунистом Марком Рицом, ово би могло да представља веома лош пример за Италију.

Сада ће, наравно, партије "добрих момака" да учине све да игноришу вољу трећине гласача који су гласали за АфД. Њихови погледи на демократију се косе са стварношћу.

Како да се извучемо из овога? То неће бити лако. ЦДУ би се чак могао ујединити са БСВ-ом, али следећи политику која би нанела нове штете савезној влади. Зато што су и локални лидер ЦДУ и лидер БСВ против рата који се води у Украјини и против санкција Русији.

Како закључује "Електомагацине", либерални новинар Пјетро Сеналди је због тога забринут и позива Европу да се дистанцира не само од "лоше Мађарске", већ и од "лоше Немачке", чији источни део више не жели да се повинује Вашингтону, за разлику од "добре владе" Италије, чија се улога своди на улогу америчких батлера.

image