Свет

Зеленски би да "држи" Курску област на неодређено

Кијеву не треба руска територија, али жели да је искористи као адут у могућим преговорима, изјавио је Зеленски
Зеленски би да "држи" Курску област на неодређеноGetty © Danylo Antoniuk/Anadolu via Getty Images

Украјина намерава да окупира део руске Курске области на неодређено време, рекао је Владимир Зеленски. Званичници у Кијеву су раније наговестили да планирају да ово искористе као залог у потенцијалним преговорима са Москвом.

Зеленски је у интервјуу за "Ен-Би-Си њуз" изјавио да Кијеву "не треба (руска) земља" и да "(не) жели да тамо донесе украјински начин живота", али да ипак намерава да "задржи" територију, пошто је она кључна за његов "план победе".

Он је одбио да одговори на питање о томе да ли његов план подразумева заузимање још руске територије.

Украјина је 6. августа покренула напад на Курску област, у којем су, према наводима медија, учествовале неке од најбољих украјинских бригада у оклопним возилима које је испоручио Запад.

Након упада украјинских снага, Москва је саопштила да је њихов напредак заустављен, а руско Министарство одбране је проценило губитке Кијева на више од 9.300 војника и 700 оклопних возила.

Михаил Подољак, виши помоћник Зеленског, рекао је да је циљ напада био да се обезбеди јача позиција током потенцијалних мировних преговора са Москвом и да се унесе страх међу руско становништво.

Руски председник Владимир Путин је осудио упад као провокацију, оптуживши Кијев да неселективно гађа цивиле, и обећао да ће се Москва на крају "позабавити украјинским бандитима" који су ушли у Курску област.

Он је истакао да Русија не планира да улази у преговоре док упад не буде потпуно заустављен, напоменувши да Москва у принципу не одбија преговоре.

image