Свет

Америчка валута губи сјај: Русија и Кина предњаче у стварању система плаћања који заобилазе долар

Дедоларизација је постала нарочито интензивна после 2022, јер су друге земље, укључујући и Индију, постале опрезне и развијају сопствене системе плаћања
Америчка валута губи сјај: Русија и Кина предњаче у стварању система плаћања који заобилазе доларGetty © Tom Stoddart/Getty Images

Русија и њени трговински партнери желе да послују путем алтернативних система плаћања, који све више конкуришу глобалном финансијском поретку којим доминира амерички долар, пише сајт "Бизнис инсајдер".

Дедоларизација је постала интензивна посебно током последњих година, јер су санкције које је Запад увео против Русије учиниле друге земље опрезним. У томе су и Русија и Кина, али и Русија и Индија, имале успеха, констатује БИ.

Како тврде истраживачи Сем Букер и Дејвид Весел, "иновације у технологији плаћања могле би да смање улогу долара у глобалној економији."

Русија је већ 2014. успоставила системе СПФС и Мир. "Постоје ризици у коришћењу глобалних финансијских мрежа", изјавила је Елвира Набиулина, гувернерка руске централне банке.

Неким руским банкама забрањено је коришћење СВИФТ система. Москва има и свој сопствени систем плаћања, заснован на рубљама – Систем за пренос финансијских порука или СПФС, који је такође успостављен 2014.

Како је саопштила Централна банка Русије, на крају 2023. године, корисници СПФС-а укључивали су 556 организација из 20 земаља, од чега су 159 биле из иностранства. После 2022, коришћење овог система се више него удвостручило.

Како заобићи долар

У јулу су Русија и Иран, а то је још једна земља под санкцијама, направиле споразум о повезивању банкарских система. То значи да ће руски платни систем Мир функционисати са иранским банкарским системом Шетаб, омогућавајући обема државама да лакше тргују.

Кинески међубанкарски систем плаћања, или ЦИПС, представља алтернативни систем који користи кинески јуан. Покренут 2015. године, ЦИПС је у јулу имао око 2.000 учесника, у поређењу са 11.000 корисника СВИФТ-а.

Како тврди Кинеска централна банка, током 2023. ЦИПС је обрадио преко 6,6 милиона трансакција, или 17,3 билиона долара, што је скоро 30 одсто више него пре годину дана.

Индија, која је важан трговински партнер Русије, такође има свој систем – УПИ, који се веома често користи, чак и за свакодневне трансакције.

Овај систем плаћања није ограничен само на Индију. Национална платна корпорација Индије, сарађује и са другим земљама, укључујући Француску, Уједињене Арапске Емирате и Сингапур.

"Значајно је да се УПИ може користити за заобилажење банкарског система СВИФТ, омогућавајући плаћања са земљама као што је Русија, чиме се слаби америчка финансијска хегемонија", написао је Ејван Фрејдин, аналитичар за међународне односе из Аустралије.

Такође, многе земље раде на стварању дигиталних валута централне банке (ЦБДЦ). Ове валуте су сличне криптовалутама, али их издају централне банке. Истраживачи тврде да употреба дигиталних валута омогућава лакшу трговину између земаља.

И Русија жели да тргује криптовалутама, а почетак је планиран за 1. септембар. Руски председник Владимир Путин је у јулу изјавио да је Русија морала да ухвати тренутак да створи правни оквир за дигиталну имовину, пошто се она све више користи за међународна плаћања.

Најзад, ту је и прастара метода бартер трговине, примећује БИ. Русија и Кина планирају да оживе ову праксу размене како би заобишле санкције Запада. Овај начин трговине се практиковао током совјетске ере.

У августу 2022. Авганистан је преговарао о бартер трговини са Русијом, која ће укључивати трговину руским сировим нафтним дериватима, у замену за суво грожђе, минерале и лековито биље, пренеле су РИА Новости.

Прошле године, Пакистан је одобрио бартер трговину за одређене робе са Русијом. Кина већ од 2019. тргује на овај начин са Малезијом, а трговина укључује прехрамбене производе, природне реурсе и војну опрему.

image