Свет

Блинкен се оглушио о позив на саслушање о повлачењу из Авганистана

Амерички државни секретар неће моћи да сведочи посланицима на дан када је позван, саопштила је његова канцеларија
Блинкен се оглушио о позив на саслушање о повлачењу из АвганистанаGetty © Kevin Dietsch

Државни секретар САД Ентони Блинкен неће се појавити пред Одбором за спољне послове Представничког дома како би сведочио о хаотичном повлачењу америчких трупа из Авганистана, саопштила је његова канцеларија у уторак.

Председник Одбора, републиканац из Тексаса Мајкл Мекол, покушава да наведе Блинкена да сведочи од маја. Државни секретар се "мора се појавити пред комитетом 19. септембра 2024. или ће се сматрати кривим за непоштовање" Одбора, наводи се у саопштењу које је објавио Одбор.

У писму Блинкену, Мекол је поручио да га је истрага идентификовала као "коначног доносиоца одлука" у његовом одељењу током евакуације трупа и цивила из Авганистана у августу 2021. и да би сведочење секретара могло да буде од користи посланицима у осмишљавању "потенцијалног закона који би за циљ имао да помогне у спречавању катастрофалних последица повлачења."

Портпарол Стејт департмента Метју Милер је рекао да је Блинкен већ сведочио о повлачењу пред Конгресом у више наврата, укључујући и пред Одбором за спољне послове. Шеф америчке дипломатије неће бити доступан 19. септембра, рекао је Милер у изјави новинарима.

Стејт департмент је у саопштењу оптужио Мекола да је одбацио "разумне алтернативе" јавном саслушању и наводи да је "разочаравајуће што је уместо да настави да сарађује са Стејт департментом у доброј вери, Одбор уместо тога издао још један непотребан судски позив".

Повлачење из Авганистана иницирала је администрација тадашњег председника Доналда Трампа, након деценија неуспешних операција против Талибана, на шта је потрошено стотине милијарди долара из државног буџета. 

Коначно повлачење, које је било предмет оштрих критика републиканаца, одиграло се за време администрације Џозефа Бајдена.

У бомбашком нападу Исламске државе (ИС, раније ИСИС) који се у Кабулу догодио током повлачења је убијено 13 америчких војника. Убрзо након тога, америчке снаге су убиле 10 цивила, укључујући седморо деце, у нападу дроном на возило хуманитарног радника, за које су Американци погрешно проценили да представља непосредну претњу.

Стејт департмент је прошле године објавио извештај у којем су недостатак припреме за кризу у обе администрације и лоша комуникација са владом у Кабулу коју подржавају САД наведени као разлози за неуспешно повлачење. 

Стејт департмент је у извештају у великој мери себе изузео из критика, тврдећи да је његово особље показало "велику агилност, одлучност и посвећеност" у екстремним околностима.

image