Свет

Јерусалимска патријаршија осудила прогон УПЦ: Кијев користи веру као оружје

Кажњавање безброј верујућих мушкараца и жена не промовише јединство, нити промовише мир, наводи се у саопштењу Јерусалимске патријаршије
Јерусалимска патријаршија осудила прогон УПЦ: Кијев користи веру као оружјеGetty © Saeed Qaq/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Јерусалимуска патријаршија, једна од најстаријих хришћанских цркава на свету, позвала је украјинску владу да укине закон у складу са којим би Украјинска православна црква (УПЦ) могла бити забрањена.

Кијев је ставио ван закона верске организације за које сумња да имају везе са Русијом. Закон, који је Владимир Зеленски потписао прошлог месеца, осмишљен је с идејом забране УПЦ, највеће хришћанске деноминације у земљи.

УПЦ је дуго била на мети украјинских власти, који је поручио свештеницима и верницима да би требало да пређу у неканонску Православну цркву Украјине (ПЦУ) коју подржава кијевски режим.

Јерусалимска патријаршија је у саопштењу од уторка осудила потезе Кијева, инсистирајући да "такво опште кажњавање безброј верујућих мушкараца и жена не промовише јединство, нити промовише мир".

"Нема оправдања за то да се верска пракса користи као оружје и сви морамо да дозволимо онима који желе да се моле да то чине на начин који је у складу са њиховом савешћу", истиче се у саопштењу.

Јерусалим је саопштио да саосећа са жртвама сукоба у Украјини, "али из овог бола не сме да настане нови раскол међу верницима или криминализација невиних људи због њихове верске праксе".

"Јерусалимска патријаршија препознаје изазове и дубоке поделе које овај сукоб представља, и посвећена је духовној мисији дијалога и помирења кроз братске расправе", додаје се у саопштењу.

УПЦ има историјске и духовне везе са Руском православном црквом (РПЦ), али је аутокефална. ОЦУ је створена крајем 2018. као део неуспеле предизборне кампање тадашњег украјинског председника Петра Порошенка.

Тај потез изазвао је велики раскол у православном хришћанском свету, пошто је нову организацију признала Васељенска патријаршија. Истом приликом ј је поништена одлука донета у 17. веку, а којом се признаје духовно вођство РПЦ на просторима које су сада Украјина.

Московска патријаршија је као одговор прекинула везе са Васељенском патријаршијом. Јерусалимска патријаршија ради на отклањању раскола.

Нови украјински закон је претходно критиковала и Католичка црква. Папа Фрања је рекао да је забринут за стање верских слобода у Украјини и позвао Кијев да "допусти онима који желе да се моле, да се моле у ​​ономе што сматрају својом Црквом".

image