Коначни ударац Нетанјахуу можда неће задати ни Иран ни Хезболах, већ сами Израелци

Неуспех израелске војске изазива нервозу чак и израелских јастребова из његовог кабинета. Све је јасније да је Нетанјахуова опсесија уништавањем Хамаса узалудна, пише публициста Финијан Канингем

Јавност у Израелу се све одлучније окреће против премијера Бенјамина Нетанјахуа, након проналажења тела још шесторо убијених талаца, за које Израел тврди да их устрелили борци Хамаса, док Хамас тврди да су убијени у израелском бомбардовању, пише публициста Финијан Канингем за сајт "Фонд стратешке културе".

Израелски медији су саопштили да је обдукција потврдила да на телима постоје ране од метака, али, имајући у виду поплаву лажи о Гази које свакодневно износе власти у Тел Авиву, права истина се можда никада неће сазнати, додаје Канингем.

Израелска јавност је бесна јер су таоци могли да буду спасени да је Нетанјаху отпочео преговоре о прекиду ватре са Хамасом.

После 11 месеци жестоког рата у Гази, израелско огорчење због Нетанјахуовог неуспеха достигло је тачку кључања. Током викенда у Тел Авиву и другим градовима одржани су највећи протести против Нетанјахуове политике "победе над Хамасом."

Највећи синдикат у земљи позвао је на генерални штрајк. "Уместо договора о примирју добијамо вреће са лешевима", изјавио је шеф синдиката Хистадрут Арнон Бар Давид. Око 500.000 демонстраната је у недељу блокирало путеве око Тел Авива.

И приватне компаније и јавне службе подржавају протесте. Израелска економија је на ивици колапса због већ скоро једногодишњег рата у Гази. Породице талаца сада оптужују Нетанјахуа да "игра руски рулет" са таоцима.

Бес јавности изазивају и извештаји да је ових шесторо талаца могло бити ослобођено пре неколико недеља да је Нетанјаху прихватио споразум о прекиду ватре, на који је пристао Хамас.

Тврди се да је израелски премијер саботирао примирје, у коме су посредовали Египат и Катар зато што је инсистирао на војној контроли над границом Газе са Египтом. Ово подручје је познато као Филаделфијски коридор.

Нетанјаху изазива огорчење израелске јавности

Када је Хамас започео офанзиву 7. октобра и узео око 250 израелских талаца, постојала је широка подршка јавности Нетанјахуовој одмазди против Палестинаца из Појаса Газе.

Нетанјахуов "рат против Хамаса" се у међувремену претворио у праву катастрофу, наводи Канингем. Готово годину дана сталног бомбардовања, копнени напади и варварска опсада 2,3 милиона становника Газе није довела ни до пораза Хамаса, ни до ослобађања талаца.

Од 250 заробљених, израелска војска је успела да спасе само осморо, док је око 40 убијено у неселективним израелским ваздушним нападима. Побијено је и око 40.000 Палестинаца, од којих су преко 70 одсто жене и деца.

Претходно су израелски војници, очигледно грешком, убили још тројицу талаца.

Хамас је у новембру ослободио око 105 талаца у оквиру размене затвореника. Још 97 талаца се воде као нестали.

Хамас тврди да ће сви таоци бити пуштени, под условом да се постигне прекид ватре и да се израелске снаге потпуно повуку из Појаса Газе. Нетанјаху одбија прекид ватре, а његова непопустљивост онемогућава постизање споразума.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена тврди да жели прекид ватре. Али, непрекидно снабдевање Израела америчким оружјем и поновљено заклињање на непоколебљиву подршку Израелу, које понављају и Бајден и Камала Харис, па и Доналд Трамп, значи да Нетанјаху има одрешене руке да настави са одмаздом. Укратко, Вашингтон је саучесник у овом крвопролићу, наводи Канингем.

Нетанјахуу време истиче. Неуспех израелске војске изазива нервозу чак и израелских јастребова из његовог кабинета. Све је јасније да је Нетанјахуова опсесија уништавањем Хамаса узалудна.

Израелски министар одбране Јоав Галант, који је раније називао Палестинце "животињама", у недељу је изјавио да је "контрола над Филаделфијским коридором по цену живота талаца велика морална срамота."

Јавност је згранута, јер верује да Нетанјаху уопште није заинтересован за животе Израелаца. Како закључује Канингем, он је сада постао "унутрашњи непријатељ".

Ове недеље су се Тел Авив и многи градови у Израелу нашли под опсадом становника, а циљ ових протеста је да изазову блокаду и зауставе читав Израел.

Иронија је у томе што би, док се Нетанјахуови амерички покровитељи плаше од могућег напада Ирана и Хезболаха на Израел, коначни ударац Нетанјахуу могао да зада његов сопствени народ.