Грузија забрањује истополне бракове и промену пола; ЕУ одмах обуставила европске интеграције

Брисел упозорава да ће коначно усвајање нових измена у законској политици Грузије довести до већих напетости у односима те земље и Уније

Парламент Грузије данас је у другом читању усвојио пакет законских измена о ЛГБТ пропаганди у земљи, а измене је подржао 81 посланик, јавља ТАСС.

Из Европске уније су одмах одреаговали, подсетивши да је, због нових законских измена, "процес уласка Грузије (у Унију) фактички заустављен". Из Брисела, такође, поручују да позивају Грузију да се врати на пут интеграције и да још једном размотри законске измене пошто ће оне довести до веће напетости у односима Грузије и Уније, уколико оне коначно буду усвојене. 

Шта подразумевају измене закона о забрани ЛГБТ пропаганде?

У складу са новим изменама, Грузија забрањује истополне бракове, промену пола (уз претњу казне затвором од једне до четири године, у случају кршења закона), ЛГБТ пропаганду у образовним установама (за шта је предвиђена новчана казна од око 532 долара у случају физичких лица, и више од 1.400 долара у случају правних).

Такође, забрањује се телевизијско емитовање садржаја са сценама истополног секса, као и пласирање реклама са таквим садржајем. За дистрибуцију реклама ЛГБТ тематике, предвиђена је казна од око 284 долара за физичка лица, и око 886 долара за правна. 

На списку забрана нашло се и ширење материјала о промени пола или хомосексуалним везама међу малолетницима што подлеже новчаној казни од око 355 долара за физичка лица или више од хиљаду долара за правна лица. 

Грузија, такође, забрањује јавне скупове или демонстрације са циљем промовисања ЛГБТ тематике, промене пола, инцеста и усвајања деце о којој би бринули истополни парови или друга лице нетрадиционалне оријентације

Сви прекршају за које је предвиђена новчана казна, према новим изменама закона, такође могу да подразумевају и затворску казну до две године.