Свет

Најближи савезник Макрона се клади: Неће још дуго остати председник

Бивши француски премијер Едуар Филип је објавио да је спреман да седне на Макроново место, уколико буду расписани превремени избори
Најближи савезник Макрона се клади: Неће још дуго остати председник© Chesnot/Getty Images

Бивши француски премијер Едуар Филип задао је озбиљан ударац Емануелу Макрону најављујући своју кандидатуру за следеће председничке изборе, док се актуелни председник бори да обузда политичку кризу без преседана, пише "Политико".

Едуард Филип, фигура десног центра која има сложен однос са председником Макроном, припрема своје активисте за председничке изборе вероватно већ 2025. рачунајући на то да ће Макрон бити приморан да оде с власти пре краја свог мандата 2027, наводе високи званичници Филипове странке "Хоризонти" и поједини саветници у влади за "Политико".

Филип, који је тренутно на функцији градоначелника града Авр, први је објавио вест рекавши у интервјуу за "Поен" да ће "бити кандидат на следећим председничким изборима", који су званично заказани за 2027. Упитан да ли би био спреман у случају да избори буду расписани раније, одговорио је потврдно.

Филипова одлука да у овом тренутку јавно објави да је спреман да седне на Макроново место представља велики пораз за француског председника, који га је сматрао Филипа савезником, оцењује бриселски портал.

Иако су његове председничке амбиције јавна тајна, Филипова најава је била неочекивана, јер Макрон се тренутно мучи да именује новог премијера и води маратонске разговоре са политичарима различитих странка.

Макрон је обећао да ће остати на функцији до следећих председничких избора 2027. године, као "гарант француских институција".

"Политико" наводи да је очигледно да Филип, који је био на челу француске владе од 2017. до 2020. године, мисли да његов бивши шеф неће још дуго издржати и да спреман је да то објави.

Филип је већ дао задао члановима своје партије да "буду спремни за пролеће 2025". године, "Политико" наводи речи члана из врха странке.

"Он сматра да се све може да се покрене", рекао је извор близак Филипу.

Чак и ако нова влада буде именована у наредним данима, она ће се ипак суочити са борбом за усвајање буџета у поларизованом парламенту, што би могло да изазове још једну кризу унутар земље.

Нови буџет Француске мора да буде предложен пре 1. октобра и изгласан до 1. јануара.

Најбољи непријатељ

Однос Филипа и Макрона раније је био дефинисан као ривалство уз узајамно поштовање. Бивши премијер, један од најпопуларнијих француских политичара, обећао је "одану, али слободну" подршку Макрону, а његова странка "Хоризонти" подржава француског председника у парламенту.

Али односи су се нагло погоршали након одлуке француског председника да распише ванредне парламентарне изборе након одличног резултата десничарског Националног окупљања на изборима за Европски парламент у јуну. Бивши премијер је окривио Макрона да је "убио" владајућу коалицију тако што је своје снаге послао неспремне на изборе овог лета.

Јелисејска палата је одбила да се осврне на изречене Филипове председничке амбиције, рекавши да је више усредсређена на формирање владе.

"Морамо да пронађемо новог премијера, да се бавимо ванредним ситуацијама и изазовима са којима се земља суочава. Дакле, остало…", рекао је саветник у Јелисејској палати.

"Он није доследан. У јануару је одбио да уђе у владу; у јуну не жели да се кандидује у парламентарној коалицији, а овог лета је потпуно одсутан док покушавамо да обновимо већину", рекао је други саветник у влади о Филипу.

Очекује се да ће Филипова последња најава трајно нарушити његов однос са Макроном и другим центристима. Према речима двојице упућених у разговоре, бивши премијер се у понедељак састао са председником два сата, а да ниједном није поменуо планове да објави кандидатуру.

Одлазећи министар унутрашњих послова Жерал Дарманен је наводно био "бесан" на Филипа, рекао је један од његових саветника.

"Макрон ће сада имати један једини циљ, а то ће бити осујети Филипа", додао је.

image