Свет

Трамп оптужио Украјину да лаже о броју погинулих

Бивши амерички председник за сукоб је окривио Бајденову администрацију и обновио обећање да ће донети мир ако буде поново изабран
Трамп оптужио Украјину да лаже о броју погинулихGetty © picture alliance / Contributor

Амерички републикански председнички кандидат Доналд Трамп оптужио је Украјину да намерно прикрива прави број погинулих у сукобу са Русијом.

У интервјуу на подкасту "Лекс Фридман" Трамп је рекао да ће "број смртних случајева бити много већи него што људи мисле" када дође време да се "пеглају" жртве.

Украјина ретко објављује извештаје о броју погинулих цивила, а бројке је тешко одредити јер не постоје независне процене.

Најновији подаци објављени у јуну прошле године наводе да је број страдалих цивила око 10.000 међутим, Олег Гаврич, главни помоћник шефа кабинета Владимира Зеленског, рекао је тада да би права цифра могла бити пет пута већа.

Такође је тешко потврдити колико је војника погинуло у сукобу. Зеленски је раније ове године тврдио да је реч о 31.000 мртвих, док и руске и стране процене указују да би могао бити много већи.

"Они лажу о бројевима", рекао је Трамп. Он није објаснио зашто верује да Кијев то чини, иако се сматра стандардном праксом да земље прецењују непријатељске губитке и потцењују своје током сукоба.

"Труде се да (бројке) држе ниским. Срушили су зграду дугачку два блока и кажу да је једна особа лакше повређена. Не, не, много људи је убијено... милиони људи", рекао је Трамп.

Канцеларија високог комесара УН за људска права је проценила да је број погинулих цивила, или ненаоружаних појединаца, у Украјини од почетка сукоба у фебруару 2022. до 31. јула 2024. износио 11.520. Агенција је навела да би стварне бројке могле бити веће. Анонимни амерички званичници рекли су за "Њујорк тајмс" прошлог месеца да је број украјинских војника убијених током сукоба 70.000.

Трамп је у подкасту рекао да је сукоб са Русијом "рат који није требало да се догоди". Он је оптужио администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да то није спречила и рекао да је ситуација сада толико измакла контроли да је мировни споразум "много тежи договор него што би био пре него што је почео" сукоб.

Он је поновио своје раније обећање да ће окончати сукоб и "склопити договор" ако буде поново изабран у новембру.

image