Свет

Литванија: НАТО није одустао од идеје да обара руске ракете изнад Украјине

Пољски председник Анджеј Дуда рекао је да унутар НАТО-а "различити лидери имају различити став о том питању", као и да се о томе стално расправља
Литванија: НАТО није одустао од идеје да обара руске ракете изнад Украјине© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

НАТО наставља да разматра могућност обарања руских ракета над Украјином, рекао је председник Литваније Гитанас Науседа новинарима у Варшави.

Претходно је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски за "Фајненшел тајмс" рекао да земље које се граниче са Украјином имају обавезу да, без обзира на противљење НАТО-a, обарају руске ракете које се приближавају и пре него што уђу у њихов ваздушни простор.

"Земље НАТО-а су почеле да разговарају о овој теми. Данас не можемо да кажемо да је ова дискусија завршена и да имамо неке конкретне резултате, али наша коалиција заједно са другим државама покреће такве разговоре и желимо да се одлука о томе донесе пре свега на нивоу НАТО-а", рекао је Науседа.

Са друге стране, пољски председник Анджеј Дуда рекао је да унутар НАТО-а "различити лидери имају различит став о том питању", као и да се о томе стално расправља.

Истовремено, он је напоменуо да се разговарало само о решењу да би ракете могле бити оборене са територије једне НАТО државе.

"О другом сценарију није се чак ни разговарало", рекао је Дуда.

Москва је више пута упозоравала да се земље НАТО-а "играју ватром" пружајући војну подршку кијевском режиму, што, према Кремљу, доприноси продужавању сукоба у Украјини.

image